10 september 2008

Inom en snar framtid?

Det här är nog min favoritgenre. Dystopiska framtidsvisioner där dagens värld förvrängs bara en liten aning, men ändå känns så totalt avlägsen. Eller är det bara för att man fruktar att det kan bli sanning en dag? I Kazuo Ishiguros roman Never let me go som kom på svenska 2005, är det kloning av människor som drivs till sin spets. Och det på ett utsökt, förvillande vackert sätt. Med ett klart språk som får den otäcka berättelsen att verka naturlig och självklar.

Kathy, Thomas och Ruth växer upp på Hailsham, ett slags internat där de undervisas i olika ämnen (speciellt skapande konst, poesi, målning osv eftersom utövande av konst bevisar att man även som klon har en själ). Barnen blir varandras familj eftersom de är kloner och därmed föräldralösa. De vet hela tiden vilket deras öde kommer att bli, de har en klar väg att följa. De ska nämligen donera sina organ till de "riktiga" människorna ute i världen. Först arbetar de som vårdare åt andra donatorer och sedan donerar de organ efter organ tills de "fullbordar", dvs dör.

Man kastas som läsare rakt in i den här världen, utan att få några förklaringar av författaren. Man upptäcker efterhand hur det ligger till, att barnen är klonade och att de ska bli donatorer. eftersom den här situationen inte ifrågasätts av barnen själva så gör heller inte författaren det. Det är först i slutet av boken som Kathy och Thomas börjar göra uppror mot den här världsordningen. De inges hopp om att få uppskov några år för att ägna sig åt sin kärlek. Detta lilla uppskov som man som läsare kan tycka är futtigt, de ska ju ändå bli donatorer efteråt, är för karaktärerna i boken den stora drömmen. Att de inte skulle donera känns för dem otänkbart. Detta tycker jag är skickligt gjort av författaren. Det är ju så man som människa kommer att acceptera orättvisor och fruktansvärda övergrepp; genom att under lång tid intalas att det är det enda sättet. Till slut har det blivit en självklarhet och man ifrågasätter inte längre.

Det handlar också om att välja en annan väg än den som stakats ut åt en i livet, eller att acceptera sitt öde. Hur lever vi egentligen själva? Hur fria är vi att bryta mönster och välja våra liv?

2 kommentarer:

Elin sa...

Det låter som en intressant bok. Låter också som att den påminner om Ninni Holmqvists fantastiska bok Enhet. Eller?
/Elin

Moa sa...

Stämmer. Det var därför jag ville läsa Ishiguros bok. Emelie tipsade. Fast de ser på ämnet ur olika vinklar i böckerna. I Holmqvists bok blir man umbärlig efter en viss ålder eller när man inte tillför samhället något, medan man i Ishiguros bok klonar människor som föds till organdonatorer.
Kan inte låta bli att undra om Holmqvist hann läsa Ishiguros bok innan hon började skriva sin egen och på så sätt fick idéerna...