20 september 2010

Tematrio - Titelkvinnor

Veckans tematrio från Lyran:

Berätta om tre romaner/noveller/texter med ett kvinnoförnamn i titeln!


Sara Stridsberg
tjatar jag om alltsomoftast nu för tiden. Hennes första och kanske bästa roman, Happy Sally handlar om simmerskan Sally Bauer som "krossar" Engelska kanalen.

Marya - ett liv är en av Joyce Carol Oates lite mindre kända romaner, skriven någon gång på åttiotalet tror jag. Ganska bra, påminner om en annan lite mindre bra Oates-roman, Jag ska ta dig dit, i både tema och personteckning.

Lily Dahls förtrollning av Siri Hustvedt är en bok jag ofta tänker på. Jag gillade det lite mystiska i den och skildringen av den passionerade förälskelsen.

7 kommentarer:

Petter Malmberg sa...

Marya-ett liv är min favorit bland de Oates jag läst.
Men ofta verkar det som om hennes 80-talsproduktion inte är så populär bland de som först hittar till de senare böckerna.

Moa sa...

Petter, jag gillar även Men tiden går (You Must Remember This på engelska tror jag). Också 80-tal-Oates. Men hon producerar ju så ofantligt mycket nytt hela tiden så man kanske inte söker sig bakåt i hennes produktion... Dock missar man ju mycket bra som hon skrivit då!

Petter sa...

"Men tiden går" har jag inte läst.

Att Oates ger ut nån bok i veckan gör att många av hennes böcker säkert blir glömda i mängden.
Det är sällan man hör om Marya till exempel.

Det var i vilket fall kul att du nämnde boken. Det fick mej att ta fram och bläddra i den för första gången på länge.

Lyrans Noblesser sa...

Lily Dahls förtrollning har jag inte hört talas om tidigare - noteras.

Moa sa...

Det här är ju det bästa - när man får tipsa folk om nya böcker, eller påminna om gamla! :)

Jennie sa...

Åh, Lily Dahls förtrollning är strålande. Missade kvällens program om Siri, men ska försöka se snart. Jag har gått och tummat flera gånger på Isabel Allendes Eva Luna och tänkt läsa den. Ska den läsas? Tyvärr är mitt minne inte skapat för att komma ihåg titlar, (vilket är mkt frustrerande när man vill berätta om något man läst eller sett på film) så jag kommer inte på några andra titlar innehållande kvinnor.

Moa sa...

Jennie, jag gillade faktiskt Eva Luna väldigt mycket när jag läste den på gymnasiet. Mustig och passionerad om jag minns rätt. Vet inte vad jag skulle tycka idag. Har Andarnas hus hemma och funderar på att läsa. Apropå Allende alltså.