1 september 2010

Lite besviken...

... är jag allt på John Ajvide Lindqvists senaste roman Lilla stjärna. Jag älskade Låt den rätte komma in och hade så klart jättehöga förväntningar på den här nya boken. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som fattas eller stör, men Lilla stjärna når inte ända fram till mig. Jag tycker inte att det är särskilt spännande, eller så kanske spänningen förstörs lite av de långa mellanpartierna som ägnas åt romanens alla bifigurer; Laila och Lennart och deras karriärer och äktenskap, deras son Jerry och hans struliga uppväxt och misslyckade karriär som brottsling och äcklet till musikproducent Max Hansen som förför och filmar unga flickor. Det intressanta är ju hur de båda tonårsflickorna sakta men säkert finner en väg till varandra och hur vänskapen mellan dem beskrivs.

Riktigt bra är skildringen av Teresas ångest och ensamhet, ungdomars utsatthet idag med internetmobbing, my space och youtube där en liten videosnutt på ett ögonblick kan förstöra hela ens framtid. Och jag gillar verkligen hur poesi och musik får en stor och viktig del i handlingen som något tröstande och helande, en väg ut ur ensamheten. Och spännande är framför allt början där den lilla flickan hittas nergrävd i jorden och istället för att skrika sjunger. Då är det mystiskt, suggestivt, spännande. Men sedan tycker jag att det tappas bort. Är Theres autistisk? Eller ett övernaturligt väsen som ser igenom materialism och yta inte berörs av sorg, ensamhet och rädsla? Och så känns de flesta av våldsskildringarna som lätt omotiverade och väl detaljerade. Men det är kanske bara en fråga om tycke och smak...

6 kommentarer:

Moa sa...

Elin, jag vet att du läser den här just nu också! Ska bli spännande att höra vad du tycker... :)

Mikaela Stigsdotter Larsson sa...

Trots din besvikelse gör din beksrivning mig mycket nyfiken. Verkar vara en bok som skiljer sig en del från hans tidigare. Ska bli spännande den dag jag kan mata in den här boken i attläsabokhögen.

Moa sa...

Men vad bra att du blir lässugen! I stort sett alla andra recensioner jag läst har varit väldigt positiva så det är nog en bok som många kan gilla...

Förresten var det roligt att ta del av dina skrivövningar på din blogg! :)

Boktoka sa...

Min rec var inte positiv. Jag håller med dig och lite till. :)

Moa sa...

Boktoka: Alltid skönt att tycka lite samma som någon.. :) Hur var Människohamn då? Den har jag hemma och tänkte läsa men känner mig lite off nu efter Lilla stjärna.

Elin sa...

Hej!
Jag tycker att den är mycket bra hittils, har iofs bara läst lite över halva. Jag blev liksom överväldigad av hans språk och idérikedom. Jag gillade tvärtom passagerna och beskrivningarna av Leif, Leila och Jerry. Det gav ett djup åt berättelsen. Men ibland känns det som att det är lite ojämnt, lite sega avsnitt men sen drar det igång igen. Kan hända att den är lite för lång? Jag har inte läst något annat av honom så jag kan inte jämföra. Men om det finns ännu bättre är det ju super. Har hört många som gillar Människohamn. Har du läst Moa?