23 september 2010

Mer trånande kärlek till udda varelser


Temat med flickors kärlek inför omänskliga varelser verkar hålla i sig. I Eden Maguires Beautiful Dead är det 16-åriga Darina som har ett komplicerat kärleksförhållande till sin döde pojkvän. Och det handlar inte bara om synvillor och saknad för det visar sig att Phoenix inte är död, och inte heller är Arizona, Summer eller Jonas döda, de andra unga eleverna som gått bort under märkliga omständigheter på Ellerton High, utan de har återvänt från döden och befinner sig i något slags limbotillstånd. Tillsammans bor de i ett hus en bit utanför staden där de måste komma på ett sätt att lösa sina ouppklarade affärer för att kunna komma vidare, och tiden tickar för de har bara ett år på sig. Flera i stan börjar också bli misstänksamma då de har sett rörelser i området och oron sprider sig. Först ut är Jonas att få hjälp, och den som kan hjälpa honom är just Darina, som måste lista ut vem som orsakat hans motorcykelolycka. Det är verkligen inte logiskt någonstans och många bitar saknas, men så känns det inte heller att det kanske ska just kännas trovärdigt när det handlar om övernaturliga inslag. Det är spännande men också lite segt emellanåt och inte lika läskande som den lät med kärlek och zombies. Det ska blir tre delar till eftersom alla fyra ungdomar ska få sin historia upprättad. Bok nr 2 - Arizonas bok har precis getts ut på svenska.

3 kommentarer:

Zachan sa...

Det verkar ju vara ett nytt tema. Inget jag hört om tidigare.

L. sa...

Jag tycker att det låter ganska likt "Rapport till himlen", en TV-serie av Ulf Malmros som gick på tidigt 90-tal. Jag älskade den!
http://www.discshop.se/shop/ds_produkt.php?lang=&id=56042&lang=se&subsite=movies&&ref=

Jennie sa...

Zachan: jag syftade på böcker som Twilight, Frost, Fallen ängel osv. Har nyligen bloggat om det. Den slags kärlek som alla ovan nämnda tar upp och kommit inom ungdomsböckerna på sista tiden.

L: Tack för påminnelsen. Jag hade glömt bort denna fullkomligt briljanta serie.