22 september 2010

Siri Hustvedts förtrollning

Jag såg norska Bokprogrammet om Siri Hustvedt igår. Vilken intressant och intelligent kvinna hon är! Och så vacker sen. Hans Olav Brenner ledde intervjun på ett snyggt sätt. Det gör mycket vem som intervjuar. Intervjun var huvudsakligen på engelska, men ibland gled den över i norska. Hustvedt berättade att hon pratade mest norska med sin mamma, och en kusin. Oftast kom norskan fram när det handlade om familjeliv eller mat. Mat som bröd, ost och gröt.

Vi fick även se en glimt av Paul Auster ståendes i köket väntandes på sitt tevattnet. Det var överhuvudtaget en väldigt avslappnad intervju. Och de bodde i en mysig våning i Brooklyn, New York. Vi fick även inblick i en trevlig bokaffär och café, med en katt och en kanin springandes på golvet. Allt var väldigt New York, på ett höstligt Woody Allen-film sätt. Och jag började genast att längta tillbaka dit....
Sen pratade de om hennes nya bok, The shaking woman or a history of my nerves. Den är baserad på Siri Hustvedts egna upplevelser av skakningar, nervositet och migrän. Intervjun fick då en allvarligare ton. Men mest minns jag hennes smittande skratt, när hennes näsa liksom skrynklades ihop. Jag kunde tyvärr inte hitta programmet på SVT Play, men det verkar gå i repris både 24 och 26 september. Så håll utkik!

Inga kommentarer: