31 juli 2010

Böckerna som ALLA har läst men inte jag...Ok, håll i er nu. Jag har alltså inte läst: Svinalängorna, Snabba cash, Läckbergs-böckerna eller... Millenium-triologin! Sug på den. Med lite lätt ironi här, men dessa böcker, med särskild tonvikt på Stieg Larsson, känns det lite pinsamt att jag som bibliotekarie inte har läst. Jag är inte särskilt "finkulturell" av mig, så jag kan inte skylla på det heller. Svinalängorna är väl i och för sig den jag är mest sugen på att läsa, men det har helt enkelt bara inte blivit så. Läckberg skulle ju vara kul att läsa just för att se vad det är, och för att jag jobbar i Fjällbacka. Millenium-triologin läste jag inte under hela hypen, och sedan kändes det liksom lite för sent. Sen kom filmerna och då såg jag dem "istället". Jag tror någonstans också att jag helt enkelt har prioriterat annat. Särskilt Stieg Larsson känns det som att verkligen ALLA har läst. Och det förutsätts nästan att jag som bibliotekarie också har gjort det. Som att de nästan ingår i allmänbildningen. Därför kan det ha hänt att jag ibland kan ha hållit med i diskussioner om böckerna, som om jag hade läst dem. En liten vit bibliotekarielögn...

11 kommentarer:

Den luttrade bibliotekarien sa...

Jag har läst tre av Läckbergs böcker men ingen av de andra du nämner och jag inga planer på att läsa dem heller - och jag är också bibliotekarie. När böcker blir alltför omskrivna och ALLA läser dem då tappar jag intresset för dem totalt.

Som bibliotekarie tycker jag faktiskt att det är en fördel att inte läsa sådant som alla andra läser. Bättre att kunna tipsa om lite annat än vad alla redan känner till.

...med näsan i en bok... sa...

Har inte heller läst Svinalängorna eller Snabba Cash, den senare är jag inte ett dugg intresserad av heller...

cecilia sa...

Jag var/är också sen med Millenium böckerna. Håller på att läsa tvåan nu. Inga böcker som jag prioriterar heller utan läser ett kapitel lite då och då och har den som en bok vid sidan av en annan bok. Så du är inte ensam. Snabba cash dock tycker jag inte ens att du behöver bry dig om att läsa. Jag tyckte inte att den har behövt all den lovprisning och uppmärksamhet som den har fått.

Lyrans Noblesser sa...

Jag är inte bibliotekarie och slipper därför en del "måsten". Men jag har läst Milleniumtrilogin och anser att det är något av det mest spekulativa, urusla som skrivits. Hoppas att det är den åsikten du håller med om "oläst" :-D

Ingrid sa...

"Svinalängorna" är den enda av böckerna ovan som jag har läst- Läckbergs och Stieg L:s alster är mitt liv alldeles för kort för, känns det som. Nog är det bättre att kunna tipsa om annan litteratur än just bestsellers- det håller jag helt med om. (Snabba cash.. nej absolut inte den heller). Konstaterar att allting går att sälja med mördande reklam- kom och köp konserverad gröt....

Moa sa...

Har bara läst Svinalängorna av ovan nämnda som jag ju fick av dig i present, Elin! :-)

Håller med föregående talare här om att det är viktigare att som bibliotekarie läsa lite annat att tipsa om. De där populära "alla har läst"-böckerna vet man ju oftast så mycket om ändå att man inte behöver läsa dem...

Ibland har jag fått frågan: Vilken bok är populär nu? Och då har det ju ingen betydelse vad jag som bibliotekarie tycker om boken i fråga. Det viktiga för den här typen av läsare är att "alla andra" har läst den... Typ Da Vinci-koden (som jag inte heller har läst).

Hellre lägga sin lästid på att hitta riktiga guldkorn som man kan tipsa om när man får i uppdrag att rekommendera en riktigt bra bok eller tipsa om sin egen favoritbok vilket också händer om än mer sällan...

enligt O sa...

Läste Stieg Larsson innan hypen och gillade den första boken. Läckberg, not so much, men böckerna brukar slinka ner ändå konstigt nog. Snabba Cash läste jag tillsammans med en elev, vi läste och pratade under tiden och eleven läste ut sin första bok någonsin. Den har jag därför i ljust minne trots att det knappast är en bra bok. Svinalängorna däremot är bra!

Se där vad härligt Svensson jag är -jag har läst alla böcker på din lista.

Jennie sa...

Jag har precis avslutat Keplers Hypnotisören. Jag tycker ändå det är kul att (som bibliotekarie) läsa det som är mest omtalat, för att se vad hypen handlar om. Men läser gärna efter att hypen har lagt sig. Och så tycker jag att deckare/lättsmält passar bra för sommarströläsning. Däremot tycker jag inte som bibliotekarie att man måste läsa dessa böcker, eftersom man oundvikligen vet så mkt om dem ändå (som Twilight-böckerna, men det är ju ändå kul att få en egen uppfattning om dem). Har inte läst Snabba Cash, nöjde mig med filmen. De andra har jag läst, men hade lika gärna kunnat vara utan.

Elin sa...

Vilket härligt gensvar från så många på mitt lilla inlägg! Jag tycker i och för sig att Svinalängorna sticker ut lite från de andra. (Hade nästan glömt att jag gav den till dig, Moa. Hoppas jag inte sa att jag hade läst den...;-))De hänger ju inte samman genremässigt, mer som exempel på "populära böcker". Men jag håller med om att det kan vara kul att läsa för att se vad det är alla pratar om, samtidigt som man kan bli trött på hypen. Men alla dessa böcker finns ju på film (Svinalängorna inom kort med Noomi Rapace i huvudrollen) om man vill "hänga med" ändå. Fortsatt trevlig lässommar på er alla!

Martina sa...

Jag har läst Camilla Läckbergs första bok men ingenting annat av det du har på listan. Jag tror att många inte har läst de där böckerna med de flesta låtsas att de har det för att inte känna sig utanför, eller nåt.

När böcker blir sådär superhypade så vill jag inte läsa dem jag heller (som flera redan har sagt), men just Larsson och Lapidus har jag aldrig direkt känt för att läsa. Läckberg skulle jag eventuellt kunna läsa om jag inte hade nåt annat att ta till, men överlag gillar jag inte moderna svenska deckare.

snowflake sa...

Att jobba på bibliotek i Fjällbacka och inte läsa alla böcker som utspelar sig där låter som tjänstefel! Det är bara att bita ihop och sätta igång nu.
:-)