13 juli 2010

Sommarläsning (& HC Anderson-priset)

Sommaren jag blev vacker av Jenny Han.
Baksidestexten avslöjar en triangelhistoria och det känns ju som uppgjort för en bra sommarläsning, vilket det också är. Ett sommarhus i New England, två bröder och så Belly som plötsligt blivit något annat är kompislillasystern. Två mammor spenderar alltid somrarna ihop på landet och dit får deras barn följa med: Belly och hennes storebror och så de två bröderna Jeremiah och Conrad. Den här sommaren är dock allt annorlunda. Huset är fyllt med laddad stämning med hemliga förälskelser, missförstånd och känslokomplikationer och stora hemligheter som mer sårar än skyddar. Det är ett rätt spännande relationsdrama som träder fram och berättelsen är välskriven. Det här är första delen i en triologi.

Svarta vingar av David Almond.
Det här var riktigt bra, suggestivt, starkt och fängslande. Liam och Max, två killar i 13-årsåldern, följer efter en kaja och leds fram till ett övergivet spädbarn i skogen i norra England. Den lilla flickan Alison blir knutpunkten boken igenom, och väver in olika människor i Liams liv. Hela berättelsen utspelar sig under några heta sommarveckor i början av 2000-talet, och hettan dallrar vibrerandes boken igenom. I bakgrunden dallrar också Irakkriget som en kuliss. Almond lyckas föra fram stora frågor kring ondska kontra godhet på ett mycket skickligt sätt. Boken liksom svettas och andas. David Almond har precis fått Hans Christian Andersen Award, det pris som utdelas Ibby, och som delas med tyska illustratören Jutta Bauer.

Baristas - första boken av Denise Rudberg.
Rudberg har skrivit ungdomsböckerna Tillsammans innan (och även vuxenböcker). Senaste serien, varav första har utkommit, handlar om tre olika killar som möts genom ett jobb på en kaffebar. Det mest intressanta med boken är marknadsföringen med youtubeklipp, facebook, och en egen hemsida. Boken handlar om livet; kärlekstrassel, tvivel på sig själv och växande självförtroende och kapitlen varvas mellan de tre rösterna. En vanlig ungdomsbok med andra ord, fast kanske lite kul att den handlar om tre rätt mjuka vanliga killar. Ladlitt helt enkelt. Men som sagt, marknadsföringen verkar ligga i linje med att förlagen fått upp ögonen för sociala medier, liksom Pocketförlagets satsning med IRL, som också flyttat ut på youtube och facebook.

Inga kommentarer: