6 juli 2010

Brokig indisk mordgåta

De sex misstänkta - Vikas Swarup

Vicky Rai, en ökänd brottsling, kändis och rikemansson mördas på en fest han själv anordnar för att fira att han blivit frikänd i ett brottsmål. Polisen spärrar snabbt av huset där festen hålls och finner sex personer som anhålls som misstänkta för mordet. En journalist som länge skrivit om och kritiserat Vicky Rai, bestämmer sig för att undersöka de sex misstänktas bakgrund och motiv för att ta reda på vem mördaren är.

Så följer vi dessa sex personer, en i taget. Vi serveras de misstänkta, deras möjliga motiv och hur de hamnar på den här festen. Samtidigt får vi genom dessa karaktärer lära känna ett brokigt och myllrande Indien, från alla dess olika sidor: Här finns en berömd och åtrådd kvinnlig skådespelerska som får betala priset för sin berömmelse genom vänners svek, en mobiltelefontjuv som hamnar i den mest osannolika kärlekshistoria som tar formen av Bollywoods dramaturgi, en dumsnäll amerikan som reser till Indien i jakt på den stora kärleken men hamnar bland terrorister och bedragare, en stammedlem som i jakten på en stulen artefakt stiftar bekantskap med den moderna världens baksidor, en politiker som ger korruptionen och girigheten ett ansikte, samt en byråkrat som efter en seans emellanåt tror sig vara Mhatma Gandhi och lever tvärtemot sina vanliga principer.

Låter det som en väl mustig soppa? Det är det bitvis också. Logiken håller inte riktigt, och sambanden blir långsökta. Styrkan i boken ligger i spänningen och humorn och kritiken mot en korrupt regering. Författaren har tidigare skrivit Slumdog Millionaire.

Inga kommentarer: