Snart väntar ett bokprat om årets bilderböcker för mig. Så jag har plöjt massor. Här är några av mina favoriter:
Inger Edelfeldt och Emma Adbåge har gjort roliga och ömsinta boken De ovanligaste barnen i världen. Om att tycka att ens egna barn är så helt fantastiskt speciella och ovanliga, om att döpa barnen till de ovanligaste namn man kan komma på: Duddwig och Bamseflor! Och att fortsätta älska och beundra barnen när de som vuxna byter namn till Mats och Anna och skaffar sig vanliga liv.
Hermans sommar av Stian Hole har cirkulerat bland kollegorna på biblioteket. Tanterna som kommer varje sommar med kakor och gikt och åderbråck är ju så fantastiska! Och Hermans förundran över den här gamla generationen med sina uttryck och rädslor. Dessutom är bilderna otroliga.
Kanel och Kanin letar efter sommaren av Ulf Stark med bilder av Charlotte Ramel är en bilderbok med dikter. Dikterna har olika rytm och rim. Därför är det nästan bäst att läsa en i taget. Långsamt. Och titta på bilderna och känna hur årstiderna långsamt växlar och sveper fram mot sommaren som är det slutliga målet.
Och så Eva Lindströms I skogen som augustnominerades i år men alltså inte vann. Helt magiskt om träden som ger sig av, asparna som skräms bort av ett snår. Och Maggan, Snuten och Trim som bestämmer. Att det regnar ibland, att det kan blåsa och att kvistar kan ligga strödda över marken.
11 kommentarer:
"De ovanligaste barnen i världen" har jag missat! Du beskriver den så lockande, så det ska genast bli ändring.
Lycka till med din föreläsning om årets bilderböcker.Å, jag ville jag vore i Göteborg!
I måndags berättade jag på Dieselverkstadens bibliotek här i Stockholm för lärare i förskoleklasss och åk 1-3 om barnböcker (inte bara årets).
Två böcker som de lärarna fascinerades av var den nya ARJA OCH RÅTTIZ, alltså ALMA-pristagaren Sonya Hartnetts roliga och kloka berättelse om vad en lten flickas två händer kan ta sig till. (Bonniers beskriver den som en bok för dem som just lärt sig läsa. Det håller jag inte med om. Den är en högläsnings/samtals-bok.)
Den andra högläsningsbilderboken finns på mag på en del bibliotek som "Prinseessan papperspåse". Den går att köpa billigt på nätet på engelska. Urroliga, urfeministiska THE PAPER BAG PRINCESS av Robert Munsch och Michael Martscgenko.
Missa inte ett gott skratt ihop med sexåringarna
LKE
Jag vill inte vara anonym när det handlar om böcker och läsning. LKE = Lena Kjersén Edman.
Min favorit bland årets svenska bilderböcker är Amandas katter av Jan Lööf.
Vilken är er?
"Kanel och Kanin letar efter sommaren" och "I skogen" kommer min fyraårige son att få i julklapp!
Åh, tack för tipsen Lena! Ska se om jag får tag i dem. Amandas katter är också jättefin. Jag gillar även Astons presenter av Geffenblad, Kom och kolla! av Forslind, och Vem är söt? av Wirsèn.
Och de julklapparna blir nog perfekta Therese/Holly Hock!
Jag är stormförtjust i Hermans sommar, bilderna är helt enkelt briljanta. I senaste BTJ:listan verkar det som att det kommer en uppföljare. Förra året gav jag bort Wirsens Vems mormor till alla barn och mormödrar jag känner. Helt fantastiskt roligt med konflikten mellan de två kusinerna som kallar henne för mormor och farmor. Bedårande.
Hur gick bokpratet, Moa? Var din publik vuxna eller barn? Vilka böcker blev de mest intresserade av?
undrar nyfiken i en strut =Lena K E
Åh, det är inte förrän på onsdag. Publiken är pedagoger som arbetar på förskola. Bokprtaet inriktat främst på Bokjuryn. Ska rapportera när det är klart!!
Och så var det gjort. Bokpratet gick bra men vi missbedömde tiden totalt och hann bara med kanske hälften av alla böcker vi tänkt prata om. Man blir lätt lite överambitiös när det gäller litteraturförmedling...
... en av de finaste egenskaperna hos bibliotekarier som vill berätta om läsupplevelser för medmänniskor - är att aldrig snåla! Utan vara så ivriga och generösa med boktips att de som lyssnar förstår att vi verkligen tycker om att läsa!
(Apropå läsglädje ....I onsdagens DN säger Lennie Norman att han inte läser så mycket som han "borde".Vem anser att en 60-åring som inte vill läsa "bör" läsa! Varför säger aldrig sådana som Lennie N. att de inte ser så mycket på tv som de "borde"?)
Vilken bok, som du och dina kollegor berättade om, fick pedagogögonen att lysa allra mest?
undrar
Lena K E
Oj, vilken kan dom ha blivit mest intresserade av...? "En liten skär och alla bråkiga brokstäver", eftersom det är en abc-bok, lätt att använda, och så läste jag lite av den fina texten så de hörde hur rytmisk och bra den är. De gillade nog "Kanin och Kanel" också, "Floras kulle" och så "Prick och Fläck" så klart. Annars såg jag att de antecknade flitigt när vi pratade om bilderböckerna som behandlar skilsmässa, deprimerad förälder, förälder i fängelse, adoption och genus.
Vi ska bjuda in förskollärarna med barngrupperna i april och dela ut pris och kanske läsa saga, så då får vi se vilka böcker som barnen gillade bäst!
Förresten: en rolig sak jag berättade om igår: att bilderböckerna förnyar språket, t.ex. i de två abc-böckerna jag pratade om, Wirséns ovan nämnda och Tidholms "När jag blir stor". Nya svenska ord som dagens små säkert känner igen: pitabröd och falaffel. Och yrken på y och w: Yogainstruktör och webbmaster.
Vad långt det här blev. kanske skriver ett litet inlägg om det där med språket i stället....
/Moa
...det där med språket ...
Jatack!
LKE
Skicka en kommentar