3 november 2008

Värld av skuggor

Lene Kaaberbøls nya bok, Skuggporten är tvåvärldsfantasy för barn och unga. Precis som i hennes tidigare fantasyserier handlar det om en ensam och utstött tjej som så småningom upptäcker att hon har magiska krafter. Anna är fjorton år och stum. Hennes mamma försvann för sju år sedan och sedan dess bor hon med sin pappa i växthuset. För det riktiga huset där de bodde är farligt, har hon fått lära sig. I skolan är Anna mobbad av ett gäng killar som stänger in hennes i pannrummet. Där i mörkret hör hon plötsligt sin mammas röst kalla på henne. En av killarna, Aian, släpper ut henne och de blir vänner. Tillsammans vågar de sig in i det gamla huset för att leta efter Annas mamma. De transporteras till en annan värld, en skuggvärld, där den onda drottningen håller Annas mamma fången och spinner skuggtrådar över allt levande. Anna inser att hon har varit här förut.

Jag tänker på Clive Barkers fantastiska böcker om landet Abarat när jag läser Skuggporten. Candy färdas över ett plötsligt uppdykande hav till landet Abarat, där Herren av midnatt försöker ta över makten. Han väver mardrömmar som simmar runt i en liten tank kring hans huvud. Skuggor och drömmar, våra innersta tankar och hemligheter och hotet om att de kan komma upp till ytan. Fast Barkers böcker är mycket mörkare och grymmare, de lämpar sig kanske bättre för äldre läsare.

Kaaberbøl är en stor favorit! Den nya boken utspelar sig i en lite annorlunda miljö än de hennes tidigare böcker. Hon brukar skapa ett slags medeltida fantasiland. Här finns vår vanliga värld kvar plus en ny värld med mycket mer magisk fantasi än någonsin. Man får heller inte veta mycket om landets historia och politiska klimat, något som spelade stor roll i böckerna om Kat t ex. Här är snarare fantasilandet en plats för Annas förvandling och utveckling, som hon sedan kan ta med sig hem till den vanliga världen.

Inga kommentarer: