8 september 2008

Metarysare

Tystnadens hus Magnus Nordin (2008)

En av de svenska författarmästarna på spänningsrysare är Magnus Nordin. Hans senaste bok rymmer fler nivåer än bara klassisk rysare. Stella och Gabriel rymmer tillsammans från det hus som flera fosterhemsbarn hamnar i. I huset regerar Fader David och hans gudomliga regler och barnen har ingen kunskap om det som finns utanför de låsta dörrarna. Stella har bott där sedan hon var liten, fast hon vet inte säkert för hon har inga befintliga minnen alls från sin barndom. Med hjälp av Gabriels kompis gömmer de sig i ett tomt övergivet rivningshus. Gabriel jobbar nattskift för att spara ihop pengar för att komma vidare. Stella däremot får inte lämna huset eller prata med någon för att inte bli upptäckta och blir på så vis fånge i ett nytt hus, fast denna gång i ensam tystnad. Men huset är inte så tomt som de först trott, utan det bor också ett annat par på rymmen som Stella finner tröst och en gnutta vänskap hos. I övrigt är huset tyst, alldeles onaturligt tyst, förutom krafsande ljud på nätterna som inte upphör. En dag ser Stella en liten flicka i hissen, men nästa stund är hon borta. Så dyker upp hon plötsligt upp igen och tyr sig till Stella. Det är något som inte stämmer med flickan och Stella dras in i något som hon inte riktigt kan hantera och historien leder fram till mörka källargångar, brända tapeter, en övergiven barndom, hemligheter bakom garderober och klösande fingrar. När hon börjar luska lite visar det sig att det hon befarat är sant, flickan i huset dog för flera år sedan. Eller gjorde hon verkligen det? Förutom rysartemat är boken en stark bok om ensamhet, utanförskap och övergivenhet. Jag snyftade faktiskt till (och det gör nog inte den tänkta målgruppen) över den tragiska historien som uppenbarar sig kring den lilla flickan. Det gjorde lite ont i hjärtat att läsa om hennes kamp att förstå varför pappa beter sig som han gör, om att hålla masken och om den totala rädslan hos ett litet barn. Och så är det rysardelen som naglar fast en på sidorna och handlingen som plötsligt vänder. Och när man till slut lyckas förstå och lista ut hur allt hänger ihop är man framme på den sista sidan. Mästerligt och skickligt skrivet där en rysare får vara formen för så många fler frågor och teman kring svek.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Om en liten vecka (säger de på En Bok För Alla) finns den försenade
"Huset vid vägens slut" (Magnus Nordins bästa?) att köpa för en liten 40-lapp.
Visst köper ni en liten bunt då på bibblan? (Det gäller ju att klara livsviktiga En Bok För Alla över nästa riksdagsval!)

Tack för din fina recension här av den nya Nordinaren.
Du kan verkligen sätta igång lässuget!
LenaKE

Jennie sa...

Ja, det får nog bli en liten bunt till biblioteket. Jag måste genast sätta igång och läsa alla Nordins böcker som jag missat efter den här läsningen, för boken var verkligen bra tycker jag.

Jag hoppas att jag lyckas väcka lässug imorgon också på bokpratet om jag ska ha för en högstadieklass...