26 september 2008

Fransk saga

Susie Morgensterns Hemliga brev (på svenska 2007) är en barnbok som handlar om modet att våga leva och älska, trots risken att bli sårad. Det är en fantastiskt fin liten bok, vacker och full av djupa känslor och tankar och härliga karaktärer.
Ernests mor är död och fadern lämnade honom när han bara var tre dagar gammal. Hans farmor, som redan mist sin egen far i första världskriget och sin man i det andra, och nu också blir övergiven av sin son, får ta hand om Ernest. Han växer upp i ett hem som står stilla. Ingenting händer, ingenting förändras. Samma soppa serveras till lunch, samma äpple till mellanmål. Av rädsla för livets obarmhärtiga gång, har farmodern stannat sitt liv och fängslar sitt barnbarn i en långsam regelbunden rytm av rutiner som upprepas. Tills Victoire, den nya flickan i klassen stiger in i Ernests liv. Hon kommer från en mycket annorlunda familj med tolv syskon. Hon är gränslös, planerar deras framtida bröllop om exakt tolv år (de är tio år gamla), drar med Ernest ut i världen och tvingar honom att uppleva livet. Långsamt öppnas hans ögon, och även farmoderns. Gamla sorger stiger upp till ytan och spricker som bubblor. Livet och kärleken letar sig in i karaktärerna och precis som i en klassisk saga slutar allting gott.
Det är en bok med många nivåer. Den är enkelt berättad men behandlar svåra ämnen, språket är lättläst men bjuder på poetiska inslag. En liten läsfröjd.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ibland (=ofta) frågar lärare efter en högläsningbok som är
1)riktigt riktigt bra
2) passar för ALLA i en klass (oberoende av kön.religion o s v)

Visst är denna franska saga - som Rose Lagercrantz översatt så fint -en alldeles superb högläsningsbok för barn upp till så där tolv år.
Tycker du också det?
(Om läraren ifråga också älskar den fransla delikatessen förstås, inte annars!)
Lena K E

Moa sa...

Jag håller absolut med. Tänkte ha med den på bokprat för årskurs fem. Och ska ha den i minne när högläsningsfrågan kommer upp!

Jag tycker den känns som en "Chokolat" (filmen med Johnny Depp och Juliette Binoche) för barn. Mat som en källa till glädje och njutning i livet. Och även hur kärlek besegrar sorg.

Anonym sa...

Hej! Jag har nu i två dagar pratat böcker tillsammans med alla elever på en skola i Stockholm, alltifrån förskoleklasserna t o m åk5.
Till de absolut mest uppskattade böckerna hörde den här franska boken - jag skulle kunna ha lånat ut hur många ex som helst!
För övrigt gläder jag miog åt att fortfarande är den mest ÄLSKADE boken "Pricken". Bland elvaåringarna likaväl som bland sexåringarna.
Lena K E

Anonym sa...

Jag vill så gärna få rekommendera hela världen en svensk läsfröjd.
Har ni textappealare hunnit läsa "Den osynliga" av `Lise Indahl?
Jag gissar att den har signum Hcg.
I förtexten står det att boken bygger på lovteatern 2008 i SR: "Den röda mössan", som jag har missat att lyssna på.
Denna berättelse om Elvira, som har flyttat från Stockholm till landsbygden, och får konstiga besök
är synnerligen välberättad och spännande - och högst aktuell. Jag har hetsläst årets barn- och ungdomsböcker, tycker att de flesta är sissådär - men denna!
Jag slukade ovh ska nu läsa om den.
Kanske kan för en gångs skull en mellanålderbok bli Augustprisnominerad!
Lena K E