




... (för vuxna).
En av årets bästa läsupplevelser kom sent: Glitterscenen av Monika Fagerholm. Den skimrande fantastiska fortsättningen på Den amerikanska flickan som också mycket väl går att läsa fristående. Stora förväntningar efter lång väntan är ofta ett garanterat recept på avslagen besvikelse, men inte med Monika Fagerholm. Bästa svenska nu levande författaren!
Men den största lässkatten i år stavas Swede av Pauline Wolff. En vilda västern-berättelse i nybyggarmiljö, skriven på svenska, i bästa Odysséen-anda. Tre hämndlystna systrar drar fram likt dödsänglar på jakt efter hjälten/antihjälten Swede. Filmiskt berättat, en blandning av skräck och myt och samtida svensk prosa.
Babian av danska Naja Marie Aidt är en novellsamling där människor finner sig fångade mitt i sina vardagsliv. Mitt i strömfåran stöter man plötsligt på en liten sten som påminner en om vem man egentligen är och förändrar allt. Författaren fångar skickligt ögonblicken av tvivel som infinner sig mitt under en solig sommardag, mitt i idyllen, och som hotar att avslöja livets lögn, den lögn de flesta kanske lever i eftersom alternativet vore för svårt...
Också hett efterlängtad var Sorgesång av Siri Hustvedt och likaså Man utan minne av Nicole Krauss. Två av årets pärlor som båda handlade om saknad, minne och försoning.
Mytserien - The Myth Series - är ett ambitiöst bokprojekt som omfattar bokförlag i 35 olika länder. Det startade för fyra år sedan, i oktober 2005, och pågår fortfarande.Utmaningen sträcker sig från december till februari och man ska läsa minst en bok i serien och blogga om den. Förhoppningsvis täcker vi som vill läsa de här böckerna tillsammans in så många som möjligt och läser inte bara samma böcker. Jag har tidigare läst Orkanpartyt som är en av mina favoritböcker och Penelopiaden. Nu har jag plockat med mig Flicka möter pojke och Tyngd hem från biblioteket och hoppas hinna läsa dem så snart som möjligt.
Mytserien går ut på att utvalda författare från hela världen har möjlighet att välja en myt som de känner för att återberätta i en högst personlig tappning. Traditionellt definieras en myt som en ursprungligen muntligt traderad berättelse. De äldsta myterna är skapelsemyter och finns hos alla folkslag; sedan finns det myter som förklarar olika naturfenomen (s.k. etiologiska myter) och myter där gudar och djur får mänskliga egenskaper (s.k. antropomorfa myter).
I Sverige är det Albert Bonniers Förlag som ger ut Mytserien och hittills publicerades berättelser av Margaret Atwood (Penelopiaden), Jeanette Winterson (Tyngd), David Grossman (Lejonhonung), Alexander McCall Smith (Drömguden), Klas Östergren (Orkanpartyt), Su Tong (Binu och den stora muren), Ali Smith (Flicka möter pojke) och Dubravka Ugresic (Baba Jaga la ett ägg). Nästa bok utkommer i januari, är skriven av Milton Hatoum och heter Den förtrollade staden.