8 december 2008

Twilight - the movie


Jag känner mig minst sagt kluven efter att ha sett filmen Twilight, filmatiserad efter Stephenie Meyers första vampyrbok, (på svenska Om jag kunde drömma). Se Moas och Jennies recensioner av böckerna. Jag hade inte så stora förväntningar eftersom vi alla vet att boken oftast är bättre. Boken slukade jag med hull och hår (om man nu ska säga så om en vampyrfilm…) på härligt tonårseskapistiskt vis. Kanske för att man längtar tillbaka lite till den tiden när man slukade saker utan att tänka så mycket.
Boken åsido, så är en av filmens fördelar skildrandet av just tonåringarna. Det kan bero på att filmens regissör heter Catherine Hardwicke och har gjort filmer som Tretton och Lords of dogtown, där tonåringar och subkulturer skildras på ett snyggt och lyhört sätt. Den tonen finns även här. Kristen Stewart, som setts i bl.a. Into the wild, ser nästan ut som jag har föreställt mig Bella och hon spelar riktigt bra. Men så kommer Edward… åh, Edward. Vad har de gjort med dig, Edward Cullen? Han ser inte illa ut, inte illa alls. Och på sätt och vis påminner han om den Edward jag har i mitt huvud, med håret och den skarpa käklinjen. Men what´s up the the make-up! Ok, att vampyrer är bleka, men det måste väl gå att hitta någon hyfsat naturligt blek person så man slipper detta vitmålade ansikte, och kolsvarta målade ögonbryn. För att inte tala om vampyrfamiljen. Samma sak där. Sen haltar skådespeleriet ibland, och det tänder aldrig riktigt till mellan Kristen Stewart och Robert Pattinson som spelar Edward (som förövrigt setts i Harry Potter-filmerna som Cedric Diggory, och alltså säkerligen inte är helt okänd för publiken).
Men jag gillade ändå filmen. Jag gillade det vackra våta landskapet, som ska vara Forks. Jag gillade musiken och mystiken, som gav filmen en alldeles egen ton. Dessutom gillade jag relationen mellan Bella och pappan, som kändes fin och trovärdig. Ok, Edward var inte vad jag hade tänkt mig. Vampyrerna var definitivt inte vad jag hade tänkt mig. Specialeffekterna, när Edward hoppar, flyger och klättrar med Bella, var ganska b och kändes mest komiska. Men jag hade inte tråkigt. Tvärtom kände jag mig glad och upprymd efteråt. Jag tänkte att det kanske hade med boken att göra. Samtidigt tyckte min manlige biovän på 30+, som inte har läst boken och lätt blir rastlös, att den var bra och underhållande för stunden. Så det var nog det den var.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Elin!
När jag i din text klickar på "läs Jennies och Moas recensioner" (lilafärgat) får jag inte upp några recensioner.
Vad gör jag för fel?
LKE

Jennie sa...

http://textapp.blogspot.com/search/label/Meyer%20Stephenie

Kanske denna länk funkar. Det är våra gamla inlägg om böckerna.

Elin, vad kul att du sett filmen. Hoppas att jag kommer iväg. Har frågat alla kids på bibblan vad de tycker och de är mkt nöjda.

Läste idag att det ska bli en 2:a men att de inte har tid att vänta på Catherine Hardwicke och ska ha en annan regissör som kan starta omgående. Buisness, buisness...

Elin sa...

Hej Lena!
Hmm, jag får upp dem. Men min filmrecension har hamnat där också på nåt sätt. Ska se om jag kan fixa det. Annars är det bara att klicka på det lila och scrolla så ligger de längre ner på sidan.
Har du sett filmen?
Elin

Elin sa...

Hej Jennie!
Oj, nu skrev vi nästan samtidigt. Jo den var allt sevärd. Det var kul när Edward visade sig första gången och alla tjejer bara "Åhh..".
Synd att byta regissör. De verkar ha bråttom som sagt...

Anonym sa...

Hej Elin!
Nej, jag har ännu inte hunnit se "Twilight". I Stockholm (också i Göteborg, gissar jag) går det så många intressanta filmer, så jag får springa på bio som en tok.
Eftersom en av mina favoritregissörer (Thomas Alfredsson) tagit hand om en favoritförfattares (John Ajvide Lindquist) manus, så är det en annan vampyrfilm som står längre fram på min biotittar-önskelista.
"Låt den rätte komma in".
Tre bra filmer har jag hunnit se de sista veckorna. Woody Allens Barcelonafilm (speakerrösten i den är underbar), men framför allt två andra.
Alla som är kulturintresserade får biopengarna tillbaka sjufalt, i form av själafröjd, genom att njuta av den
franska "Sommarminnen" och, förstås, det svenska undret - Ruben Östlunds "De ofrivilliga".
Ingen som arbetar med ungdomar ska missa skolavsnitten i "De ofrivilliga".
Har du hunnit se den än, Elin?
undrar
i mörkret och från biobänken
Lena K E

Jennie sa...

Jag såg "Låt den rätte komma in" nyligen. Vi var fyra som alla hade lite olika upplevelser av filmen men alla var nöjda. Jag förstår varför skådespelarna har blivit hyllade. Jag har inte läst boken, men blev faktiskt sugen att läsa efter att ha sett filmen (det brukar ju mest vara tvärtom). Han som hade läst boken förklarade vad som var borttaget i filmen. Det är mkt underliggande saker som smyger sig på i filmen som man mer får ana under ytan, som givetvis blir mer förklarade i boken. Finstämd film.

Elin sa...

Hej Lena!
Nej jag har inte hunnit se någon av de filmerna, men jag vill gärna! Tyvärr är inte bioutbudet i Strömstad, där jag jobbar på biblioteket i veckorna, inte särskilt stort.
Kul att höra att du gillade Woody Allens senaste. Han är en av mina absoluta favoriter!