12 december 2008

De Bästa Böckerna

Kunde inte motstå de här två böckerna när jag hittade dem för tio kr styck på Ebbes hörna idag. Ingår i serien De Bästa Böckerna som gavs ut på Wahlströms förlag under femtiotalet. Noveller av Guy de Maupassant som beskrivs som franska sedeskildringar, och en "charmerande bok" av Ragnar af Geijerstam med "behaglig humor". Den heter Tre fruar, beskrivs som en äktenskaps-roman. Baksidestexten: "Den framgångsrike affärsmannen - trä och cellulosa - Lars Dellmer är lyckligt gift med Ulla, söt, trofast och lagom huslig. Visst är hon bra, men hur hade det blivit om Lars Dellmer i stället gift sig med Agnes? Eller med Susanne? Författaren är djärv nog att låta läsaren även uppleva dessa två äktenskap. Boken blir därigenom rikt fasetterad, rolig, underhållande och djupt mänsklig."
Det är alltid spännande att tänka på vad som kunde ha varit om man valt annorlunda. Men stackars Ulla: Söt, trofast och lagom huslig. Hennes tre främsta egenskaper. Jag ska läsa romanen och återkomma med Lars Dellemers tre främsta egenskaper så kan vi jämföra.

2 kommentarer:

Jennie sa...

Oj, smaskigt värre. Hade man ritat dit lite blod i mungipan hade båda omslagen funkat utmärkt för vampyrböcker. Id: du kanske kan lämna tips till ngt bokförlag om att återanvända omslagen. Väntar med spänning på recensionen Moa...

Jennie sa...

Ida ska det vara. Inte Id. (man behöver ju inte korta ner ditt namn direkt...)