7 december 2008

Pojken i soffan av Sonya Hartnett

Det här är en allvarlig saga om livet och döden. Jag tänker mig att den handlar om det svåra i relationer mellan människor. Att vi vill fånga in varandra, göra om och forma så att vi passar in i varandras liv. Men att man också måste släppa taget ibland, trots att man älskar.

Den åldrade kvinnan Matilda kommer hem en dag och hittar en pojke sittande i hennes soffa. För honom börjar hon berätta om sitt liv. Hon växte upp i en rik familj som förväntade sig att hon skulle anpassa sig och gifta sig så fort hon lämnat barndomen. När hon i stället förälskar sig i Fjäder, pojken hon möter på stranden som är lika vild och föränderlig som en sjöfågel, blir det skandal. Eftersom Matilda älskar Fjäder vill hon behålla honom för sig själv och hon skaffar dem ett skyddat och tryggt liv i en stuga i en skog. Men Fjäder längtar bort ochdagen närmar sig när han kommer att lämna henne.

Sonya Hartnetts bok Pojken i soffan är en vackert och omsorgsfullt berättad historia där fantasi och verklighet blandas. Sagoväsen och talande djur är lika närvarande som krig och vardagsliv. Boken är klassad som ungdomsbok men jag tycker den vänder sig lika mycket till vuxna läsare. Vad minns vi av våra liv när vi står inför döden? Vad ångrar vi och vad hade vi gjort annorlunda om vi kunnat? Och vilken skepnad kommer din egen död att ta? Matildas lieman är hennes ofödda son, den lilla älvan som blev hennes livs största sorg och förlust.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bra med en bokblogg som skriver mycket om barn- och ungdomslitteratur. Det är brist på sådana bloggar. Ni gör ett bra jobb!

Moa sa...

Tackar!! Två av oss som skriver här jobbar som barn- och ungdomsbibliotekarier så vi läser ju mycket sådana böcker. Vad roligt att det uppskattas!

Anonym sa...

Den här har jag precis lånat hem från biblioteket. Den verkar ju mycket lovande utifrån vad ni skrivit. Kul! /Therese