14 december 2009

Bokåret 2009 på Stadsbiblioteket del 1


Jag var på stadsbibblan i Göteborg och lyssnade på en sammanfattning av bokåret 2009. Det var många intressanta infallsvinklar. Både sånt som man hade tänkt på själv och a-ha upplevelser.

Barn och ungdomsgenomgången hade titeln "Vampyrer och vardagsproblem- allt flyter samman i barnboksvärlden". Det var litteraturkritikern och barn/Ung-redaktören Lotta Olsson samt Alice Eggers, barn och- ungdoms litteraturkritiker på Aftonbladet, som stod för ett charmigt och intressant föredrag.

Vad gäller bilderböcker så konstaterades bl.a. att norska bilderböcker är på frammarsch, och att man ser allt mer användande av olika medier. Exempel på sådana är Roy och Snäll av Gro Dahle, som jag tycker är riktigt fina. Likaså Herman-böckerna av Stian Hole är exempel på den "norska vågen". Vardagsproblem synliggörs bl.a. i hyllade Siv sover vilse av Pija Lindenbaum, som Moa har skrivit om här.

Mellanåldersböckerna karaktäriserades 2009 av skräck, äventyr, deckare och serier. Linn Hallberg och Astrakan av Kristina Kieri nämndes. Ett annat lustigt, och kanske lite sorgligt "fenomen", är att det skrivits fler "böcker om böcker", d.v.s. nostalgiska böcker om läsning. Exempel på en sådan bok är Slumpens bok av Åsa Lind.

Även ungdomsböckerna hade flera bidrag inom skräck- och vampyrgenren. Det konstaterades också att Twilight-böckerna har genererat en våg av mindre bra vampyrböcker. Inom skräckgenren, och som man tyckte kunde passa utmärkt för killar, så utmärkte sig Djävulens märke av Magnus Nordin. En annan bra rysare är En natt på Daemon Hall av Andrew Nance.
För tjejer nämndes sig Ett nytt liv på köpet av Emma Granholm, om Sanna som går från ensamhet till en massa nya vänner i sin gymnasieklass och svårigheten med det. I lite samma stil går Johanna Lindbäcks Tänk om det där är jag.

Det var mycket som nämndes på författardagen. Eftersom jag inte har arbetat specifikt med barn och- ungdomslitteratur kan jag inte ge något "expertutlåtande". Men det kändes som en bra framställning av två kunnniga kvinnor. Dessutom blev man riktigt sugen på att läsa flera av böckerna. Vuxen litteraturen kommer i ett separat inlägg. Stay tunded!

Inga kommentarer: