4 december 2009

Bilderböcker 2009

Så var årets bilderboksgenomgång gjord. Och som alltid känns det som att man förbereder och jobbar väldigt länge för något som tar slut väldigt fort. Det finns så mycket att säga om varje bok. Men rent generellt känner jag att det var fler intressanta bilderböcker förra året än i år.

En faktabok som också funkar som bilderbok är Helena Rundgrens Klappa kanin! som jag inte hann prata om på genomgången i onsdags kväll. Här får olika djur berätta själva vad de tycker om att bli klappade. Ödlan tappar svansen, sitt naturliga skydd, fjärilens vingar går sönder, kaninen kan bli lite rädd, katten arg efter ett tag, medan valpen för det mesta blir jätte jätteglad. Väldigt gulligt och pedagogiskt om djurklappandet som ju är så svårt att låta bli när man är liten.

Eva Lindström är alltid bra, årets alster heter Hit med våra mössor! som handlar om Sofi, Tom, Mia och Marko som går på kalas hos kompisen Jim. På sig har de sina nya mössor. Som trollas bort av Jims pappa som underhåller som trollkarl. Gänget väntar och väntar på sina mössor som aldrig dyker upp igen och går till slut hem. Sedan handlar det lite om trappuppgången och hissen som man aldrig åker i eftersom alla fastnar där. Det gör även Jims pappa som kommit för att lämna tillbaka mössorna. Underbara bilder, matta färger, roliga detaljer och associationer som leder till att berättelsen tar nya vändningar. Magisk vardagsrealism.

Fylla år av enormt begåvade Emma Adbåge är så där underbart vardagsklurig. Varför fyller man år? Varför heter det att man fyller år, när man till exempel även kan fylla en skål med yoghurt (jågurt). Vad händer när man fyller 100? Och om man är född på skottdagen? Och är det samma sak att fylla år när man är barn som när man är vuxen? Massor av pyttesmå detaljer, roliga bilder och underfundiga tankar. Emma Adbåge har även gjort Vi hittar Smulbert som handlar om en dag på stranden med matsäck, bad och sandslott. Och den lilla skalbaggen som barnen hittar och som till allas fasa visar sig vara död efter allt bärande, gömmande, grävande, lekande och flyttande som han utsätts för. Om död i den lilla skalan, på ett stort sätt för små barn.

Pija Lindenbaums Siv sover vilse har blivit hyllad och uppmärksammad med rätta. Siv ska för första gången sover över hos sin bästa kompis Cerisia. Hon är jättespänd och glad, men allt är så konstigt och annorlunda hos Cerisia. Hon har en två meter lång bror, en hund med en äcklig knöl på huvudet och marsvin som luktar messmör. Dessutom är Cerisia själv förändrad när hon är hemma hos sig själv och kan bestämma allt. Det slutar med att Siv hämtas av pappa dagen efter och konstaterar: "Nu har jag sovit över. Det var inte så jättekul." Pija Lindenbaum har själv berättat att det är bland det värsta hon vet att sova över hos folk och att hon undviker det in i det längsta. Så boken om Siv är nog baserad på en sann historia...

1 kommentar:

Anonym sa...

Så bra du skriver Moa!
Mina tankar om några av 2009 års bilderböcker har jag publicerat på "Bokcirklar".
De finns där att läsa i Kanels (anagram på Lena K)läshörna.

Så kan vi jämföra våra upplevelser OCH FRÖJDER!