
Vi tyckte alla mycket om den här boken. Den är välskriven och fruktansvärd. Vi häpnade över att man även hos oss i Sverige så sent som på trettiotalet hade den sortens cirkusföreställningar där man visade upp infödingar och dvärgar. Att okunskapen var så stor! Den framväxande kärleksrelationen mellan Nelly och Ka var något vi fastnade för, hur dessa personer finner trygghet och familj i varandra medan världen runt omkring hårdnar och fördömer.

Det handlar alltså på sätt och vis om både en yttre och en inre resa. Hon beskriver sin barndom och uppväxt i korta återblickar som väcks till liv av medresenärernas berättelser, och hon jämför det Amerika hon ser utanför sitt tågfönster med det Amerika hon tidigare upplevt genom film och kultur.
Det som gör boken så bra och gripande är den blandning av humor, allvar och resandets tristess som färgar av sig i berättelsen på olika sätt. Författarens ärlighet och rättframhet är befriande och överraskar ofta, men gör också att man kan känna igen sig i många tankar och resonemang.
Läs även andra bloggares åsikter om böcker, recensioner, skönlitteratur, bokcirkel