19 maj 2008

Bokcirkel - första träffen

Den första boken vi läste i vår bokcirkel var Miranda Beverly-Whittmores Fotografens flickor (2007). Vi valde boken för likheterna med Sally Mann och hennes kontroversiella fotografier på barn.

Boken handlar om systrarna Myla och Pru som poserar för fotografen Ruth, en vän till familjen. Ofta har barnen inga kläder på sig utan leker som barn gör, omedvetna och medvetna om sig själva på samma gång. Systrarna har ingen mamma, vilket gör att de tyr sig ännu mer till Ruth. När fotografiena ställs ut, med barnens tillåtelse, blir Ruth berömd och sedan starkt kritiserad, bl.a. för att barnen är nakna på bilderna. Uppståndelsen leder till att en fanatisk motståndare till bilderna kidnappar den yngsta systern Pru och dödar henne. Man får i boken följa Myla (som lever under falsk identitet) när hon som vuxen återvänder till sin barndomsstad när hennes förflutna hinner ifatt henne. Hon får mystiska meddelanden från någon som vet saker om hennes far och den bok han höll på att skriva.

Ingen av oss gillade boken något vidare. Fixeringen vid den fantastiske fadern, de långrandiga utläggningarna kring konsthistoria, krystade deckarinslag, samt förvirring gällande berättarröst då den döda systern gav återblickar från barndomen... Det är intressant att diskutera betraktarens ansvar gentemot konstnärens ansvar när det gäller den här typen av utlämnande fotografier. Tyvärr distraherades man som läsare av författarens svårigheter med att välja genre och berättarstil.

Inga kommentarer: