7 maj 2010

Vampyrerna har fått ge vika för varulvarna, sägs det...

Twilight-vågen skumpar fortfarande, snart blossar den upp igen då premiären för tredje filmen Eclipse har premiär i slutet av juli, då kampen står mellan vampyrerna och varulvarna (eller mellan kärlek och vänskap). Bibliotekarien och litteraturpedagogen Karna Nyström menar att under 2010 kommer just varulvarna att vinna mark bland barn-och ungdomslitteraturen. Och det är just dem som befinner sig i rampljuset i Maggie Stiefvaters Frost. Liksom i Twilight-böckerna är det en trånande omöjlig kärlekshistoria som är i fokus, men språkligt är den bättre.
Frost är den första av tre böcker i serien om vargarna i Mercy Falls. I juli kommer bok nummer två, Linger, ut på engelska, och sommaren 2011 kommer tredje delen Forever.
Grace, som bor intill skogskanten, har i åratal betraktat vargarna i skogen. När hon var liten blev hon attackerad av vargar men också räddad av en varg, och det är just den vargen som fascinerar henne. Åtminstone tror hon att det är den vargen. Snart invigs Grace i en stor hemlighet; vissa av vargarna förvandlas till människor under sommarmånaderna och Sam är en av dem. Sam och Grace förs samman och måste tillsammans kämpa mot tiden och den allt mer bitande kölden. Det är något med det här sagotemat förenat med dödstrånande kärlek som liksom blir tonårsslukande. Och som sagt, språkligt är den väldigt bra, och bitande spännande med en sexuell laddning genom hela boken, och det är väl bara att räkna med att den kommer att bli filmatiserad.

2 kommentarer:

Helena sa...

Jag hade faktiskt ingen aning om att det är en serie... Frost ligger väldigt högt upp i min läshög och jag ser fram emot att ge mig på den så snart som möjligt.

Jennie sa...

På engelska heter de: Shiver, Linger (kommmer i juli) och Forever (kommer i juli 2011). Och som sagt, jag bara väntar på en filmatisering, måste ju komma. Läs på, den är bra. Jag ser fram emot min översta bok i högen: Döden i dina ögon av Rachel Ward, känns som en mkt bra bok.