29 maj 2010

Annas dagbok & Döden i dina ögon
På något sätt påminner de om varandra: Börje Lindströms Annas dagbok och Rachel Wards Döden i dina ögon (har med de engelsktalande ländernas omslag för de var så fina). Båda har drag av fantasy, en stor kärlek och en stor ensam kamp.

Annas dagbok lämnar mig med obehag, där kärleksbekymmersanteckningarna undan för undan blir anteckningar om ren överlevnadskamp. Året är efter 2010 och Sverige förvandlas plötsligt till en krigszon där människor dör som flugor i en epidemi (vilket för obehagliga tankar till svininfluensan som aldrig bröt ut men kunde ha gjort). Ett forskningsfartyg har nämligen fört med sig ett dödligt virus till Stockholms kaj där panik bryter ut bland kungafamiljen, vimplar och tusentals beskådare. Det normala landet förvandlas till ett land av plundring, död och utslagen elektricitet. Anna beger sig på en farofylld och ensam färd mot farföräldrarnas trygghet norrut. Det är väldigt obehagligt och komprimerat i denna lättlästa tunna bok. Det är samma känsla som Suzanne Collins Hungerspelen och Scott Westerfelts serie Ful, fast den drabbar inte lika mycket. Genom läsningen saknar jag något, kanske funkar den bra för äldre ungdomar som vill ha en kortare och spännande bok.

Döden i dina ögon (Numbers) biter sig däremot fast från första sidan. Kanske är det det direkta tilltalet, den spännande storyn, trovärdigheten trots det icke trovärdiga, de två trassliga figurernas kärlek eller huvudpersonens tuffa sårbarhet. Bra är det i alla fall. Jem, fosterhemsplacerad och ensamvarg, har vetat sedan dagen hennes mamma dog att hennes förmåga att se människors siffror betyder att hon vet deras dödsdag. Hon försöker därför ihärdigt undvika ögonkontakt och överhuvudtaget undvika människokontakt, tills Spider trasslar sig in i hennes liv. Efter ett terroristdåd i London hamnar de tillsammans på flykt genom skogen och en flykt undan döden. Kärlek, äventyr, livsfrågor om liv, död och ödet och nervspänning hela boken igenom. Det är riktigt bra. Boken har prisats, hyllats och bland annat nominerats till Carnegie Medal. Uppföljaren, Numbers 2: The Chaos, ska enligt Rachels hemsida publiceras i England under juni.

Inga kommentarer: