5 juli 2008

Semesterläsning

Läsningen under den här sommarens semester ägnas åt böcker jag borde ha läst men inte hunnit med... Därmed skulle bokhögen kunna växa till ett enormt torn, med tanke på hur många böcker som glider förbi utan att bli lästa (eller med tanke på hur många böcker som ges ut varje år...). Jag fick med mig nio pocketböcker ur bokhyllan därhemma:

Joyce Carol Oates - Fallen (har stått i hyllan ett tag och jag har hört att det ska vara en av hennes bättre böcker, men jag har känt en viss mättnad när det gäller hennes böcker, som jag tycker upprepar sig i mycket)
Nicole Krauss - Kärlekens historia
Dennis Lehane - Patient 67 (hade en ursprunglig tanke med att bara läsa deckare den här sommaren för att få lite större kunskap på det området, men det blev bara den här och alvtegens bok, fast Lehane är kanske mer thriller?)
Kate Atkinson - I muséets dolda vrår
Jeanette Winterson - Fyrväktaren (försökte läsa den en gång men slutade efter halva eftersom jag inte var tillräckligt koncentrerad, hon kräver sin läsare, Winterson)
Karin Alvtegen - Saknad (fick den här boken genom pocketbytet i våras)
Zadie Smith - Vita tänder (den här boken ska man väl ändå ha läst?)
Donna Tartt - Den hemliga historien (och den här också)
William Gibson - Idoru (egentligen vill jag läsa Mona Lisa Overdrive men eftersom jag hade denna hemma så ska jag försöka mig på den)

8 kommentarer:

Jennie sa...

Ingen semester här, men läser just nu: ungdomsböckerna Gunila Ambjörnssons magic.circle.com (bloggad om på collaget) och Kevin Brooks Jagad. Nick Hornbys Slam (tycker den verkar lite seg, eller är jag bara inte sugen på den slags "unga-män-litteratur" just nu) och J.C Oates senaste Vredens änglar. LÄste Fallen för något år sedan och tyckte den var jättebra, sen plöjde jag en hel hög av hennes böcker och tröttnade lite, men den här verkar lovande. Jo, och så klart vår bokcirkelbok.

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Fyrväktaren, Saknad, Den hemliga historien och Vita tänder har jag läst. Alla är bra, på sitt sätt, men Den hemliga historien betraktar jag som en av de bästa böckerna jag läst någonsin. Mycket nöje :-)

Moa sa...

Fallen är utläst... ska skriva ett litet inlägg snart. Och bokcirkelboken av Pamuk läste jag ut förra veckan. Nu är jag inne på Kärlekens historia.

Ja, Den hemliga historien ser jag verkligen fram emot att läsa! Man kan väl säga att mina förväntningar är minst sagt höga...

Elin sa...

Moa,
Har du läst Fyrväktaren än? Undrar just lite vad du tyckte i så fall. Jag läste ut den men kände ungefär samma som du, att den kräver sin tid OCH koncentration. Jag läste den lite för snabbt tror jag, men tyckte den var fin och hade en lite underfundig humor. Och jo, Den hemliga historien är ju "ganska" bra. Hört det förut? :-)

Moa sa...

Jag tyckte väldigt mycket om Fyrväktaren. Särskilt början, fram tills fyren blir moderniserad eller vad man ska säga, de där historierna gillade jag, och kärleken mellan Silver och Pew. På slutet tyckte jag den blev lite ofokuserad och lite för predikande; för mycket "kärleken övervinner allt"...

Aj aj aj, nu kommer jag att göra dig upprörd: Jag blev besviken på den hemliga historien, tyckte inte att den var så väldigt bra faktiskt... Hmmm, kommer nog att få förklara mig ett antal gånger om det här va? ;)

Elin sa...

Ja du Moa... Jag, och många med mig, vill nog ha en redig förklaring till det här med Den hemliga historien... Nej skämt åsido så kan det ju vara. Smaken är som baken. Snart ska jag läsa Marisha Pessl och se vad jag tycker om den. De ska ju påminna om varandra, men jag är tveksam.

Moa sa...

Ja, jag tyckte inte de var särskilt lika. Två helt olika sätt att använda litterära referenser till exempel. Det skulle vara den slutna intellektuella gruppen i så fall, som återfinns i båda. Den upphöjda läraren, och så mysteriet. Men i Pessls bok är ju själva mysteriet fokuserat, medan hemliga historien mer handlar om gruppsykologi, tycker jag.

Jennie sa...

Jag läste Den hemliga historien när jag var sjutton och tågluffade. Minns att jag var som helt uppslukad till mina reskompisars förtret. Men jag har haft funderingar på om den skulle upplevas som lika bra idag. En del böcker "tillhör" ju en viss ålder ibland, i alla fall mer än andra. Så där liksom när allt vid en viss tidpunkt i livet kretsar kring en bok. Eller?