7 juli 2008

En halv gul sol

En halv gul sol, Chimamanda Ngozi Adichie (2007)
Nigeriansk mark. Femtio- och sextiotal. Ett konstruerat land. Drömmen om ett oberoende. Ett blodigt och grymt inbördeskrig. Ett utropat Biafra med en halv gul sol som symbol. Det är en massiv historia som växer fram om Nigeria. Mina referenser sträckte väl sig ungefär till de där Biafraskämten som haglade eller tillsägelsen om att tänka på barnen i Biafra med uppsvällda magar om man inte åt upp sin mat. Kanske just därför känns den här boken så viktig. Men boken är så mycket mer än ett slag i ansiktet, så mycket mer än bara insikt i Nigeriansk problematik och koloniala eftersläpningar. Genom de fem huvudpersonerna som skildras får man följa landets historia på ett intimt sätt. Utgångspunkten är de två tvillingsystrarna Olanna och Kainene, totalt olika och med skilda livsval. Deras makar, den ene en nigeriansk intellektuell revolutionär och den andre en vit engelsman, samt det ena parets trofaste tjänare. Genom de vardagliga små detaljerna får man följa krigsutbrytningen, desperationen, optimismen, tröttheten, förtärdheten, allt det gnagande som tär och äter på människorna och landet. Det finns inga hjältar i den här berättelsen, och det är just det som gör den så himla bra. Det mänskliga kryper liksom under huden.

Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie

2 kommentarer:

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Oh, jag måste börja med den, jag också. Har den i bokhyllan sedan en tid tillbaka men har hittills väntat med läsningen tills - ja tills vad? Ett alldeles alldeles speciellt tillfälle av något slag, då jag skulle kunna njuta lite extra. Kanske måste jag bestämma mig att det speciella tillfället är här nu! Visst är man lite konstig ibland?

Jennie sa...

Ha ha, ja fast så är det ju ofta. Jag brukar ladda upp med en boklista inför resor och sedan gå och botanisera på pocketshop och bli alldeles glad av en bokhög. Men absolut rätta tillfället kanske är här nu. Det är ju som sagt en mkt bra bok...