11 maj 2010

Tematrio - Dystopier

Den här veckan är det tema dystopier hos Lyran. Förutom en läsutmaning som sträcker sig över sommaren så handlar även tematrion om denna min favoritgenre. Jag kan helt enkelt inte få nog av dystopiska böcker, eller filmer för den delen. Och en av mina favorittankelekar (älska svenska språkets förmåga till sammansatta ord!) går ut på att förbereda sig för totalt strömavbrott eller att vara den enda överlevande efter naturkatastrof, osv osv.

Jag har många älsklingsböcker inom genren, här är tre av dem:

  • En lust att leva av Anthony Burgess
Människorna har inte längre tillräckligt att äta i England och därför måste barnafödandet hållas nere. Kärlek mellan man och kvinna blir förbjudet, men kan man verkligen bekämpa en av de största mänskliga drivkrafterna?
  • Enhet av Ninni Holmqvist
Alla som inte har familj eller bidrar till samhällets fortskridande på rätt sätt, anses umbärliga och skickas till Enheten där de lever i en skyddad värld i väntan på den stund då de kan bidra genom organdonationer...
  • Tjänstekvinnans berättelse av Margaret Atwood
Det föds inte tillräckligt många barn i framtidens USA och fruktsamma kvinnor blir därför Tjänarinnor, vars uppgift är att avla barn med utvalda framstående män.

Inga kommentarer: