1 januari 2010

2009 års ungdomsböcker som jag kommer att minnas...
Jag har försökt sålla ut de bästa ungdomsböckerna från detta året, men kommer faktiskt inte på några. Jag vet inte om detta betyder att jag är för kräsen när jag ratat den ena favoriten efter den andra, att jag har läst fel böcker (se listan nedan), eller att det inte har kommit ut några kanonböcker i år. Men det har det väl ändå gjort? Jag hoppas därför på det mittersta alternativet. På årets bokdagsgenomgång nyligen så hyllades Natthimmel och Månskensvargen som årets bästa böcker. Här är i alla fall några av årets favoriter som på ett eller annat sätt kommer att stanna kvar i bokminnet:

Natthimmel av Sofia Nordin: Inkännande och subtilt finstämd med många nyanser och stora frågor.

Skriv om och om igen av Ylva Karlsson, Katarina Kuick och Sara Lundberg (illustratör): Helt klart en värdig Augustprisvinnare, inspirerande och layoutmässigt en fullträff.

Kulor i hjärtat av Cilla Naumann: Korthugget, ärligt, vardagligt och tonårsnära. Jag är lite kluven här, jag tycker det är ett briljant grepp och gillade verkligen boken när jag läste den, men det är mycket möjligt att den hade kunnat petats ner från listan av någon bok som jag missat att läsa.

Djävulens märke av Magnus Nordin: Bortsett från några synpunkter, om bland annat
överpedagogisk ton, så är det en snyggt sammanhållen och bitande bok.

Decembergatans hungriga andar av Ulrika Lidbo: för dess språkliga snygghet och träffsäkra ton.

Fighting Spirit av Markus Zusak: Levande text och bultande rader som ömmar lite under revbenen.

Jag har valt bort alla uppföljare på årets utkomna böcker på min lista. Om jag inte hade gjort det så hade antagligen Det viskande barnet av Mårten Sandén, Ful eller snygg av Scott Westerfeld och Fatta eld av Susanne Collins varit med, eftersom de första delarna är så bra.

Böcker som jag ännu inte hunnit läsa (och som om de hade lästs kanske hade platsat på listan ovan) är:
Alhambra av Kirsten Boie
Övergivna av Michael Grant
Tystnad tagning av Michelle Magorian
Månskensvargen av Elvira Birgitta Holm

Så, det kanske kommer en ny lista längre fram...

2 kommentarer:

Maria sa...

Månskensvargen är asbra. :)

Jennie sa...

Ser fram emot att läsa den. Just nu håller jag på med Alhambra (fast också några ungdomsböcker till, samt Shantaram och Andningsgunga), så den får vänta lite. Men som sagt, jag blev mkt sugen på att läsa Månskensvargen när Alice Eggers hyllade den.