6 januari 2010

Faïza Guène - Sista beställnigen på Balto


Sidorna ramlar fram i ett snabbt tempo. Faïza Guène har mig fast från första stund. Det är inte som något jag läst tidigare, även om en jämförelse med Jonas Hassen Khemiris Ett öga rött känns oundviklig. I både förortstemat och det rappa språket influerat av förortsslang, påminner författarna om varandra. Men jag tycker att Guène har en alldeles egen ton.

Redan som 19-åring debuterade franska Faïza Guène med den dagboksliknande romanen Kiffe Kiffe imorgon (2004). Boken fick stor uppmärksamhet och belönades med Peter Pan-priset. Det rappa språket, är minst lika närvarande i hennes tredje roman, Sista beställningen från Balto, där läsaren dras med på ännu ett läsäventyr i Paris förorter. Det är en dråplig historia som egentligen är ganska hemsk, men som är skönt befriad från klistrig sentimentalitet. Med hjälp av cynisk humor blir detta en lika rolig som drabbande dramatisk berättelse.

Joël Morvier, även kallad Skridskobanan, (p.g.a. sin flint), hittas mördad på sitt café. Café Balto - "kvarterets lunga och spypåse". Eftersom Joël var en otrevlig och ganska illa omtyckt människa, väcker mordet dubbla känslor hos befolkningen i kvarteret. Samtidigt var han en nödvändig person, i och med cafét vilket ändå fungerade som en mötesplats i samhället. Utifrån mordet hålls förhör med de boende, och som läsare får man lära känna dem utifrån denna händelse. De olika berättarperspektiven skapar en filmisk effekt. Jag tror att detta skulle kunna bli en fin film i stil med Wayne Wangs Smoke efter manus av Paul Auster. Read it and both laugh and weep!

4 kommentarer:

Fru E sa...

Vill läsa, vill läsa! Jag har läst hennes första och gillat. Det här är väl hennes tredje på svenska?

Elin sa...

Hej Fru E!
Ja precis. Detta är hennes tredje. Jag tror att du kommer att gilla den. En lite mörkare ton än Kiffe, Kiffe (som säkert passar unga vuxna när jag tänker på det), men riktigt bra. Hon har verkligen talang den här författaren!

Anonym sa...

Du vet väl att Faïza kommer till Stockholm och Malmö nu i januari? Till Stockholm 20 januari och Malmö stadsbibliotek den 21 januari kl 19.

/marita wästerfors, bibliotekarie i Malmö

Elin sa...

Hej!
Nej det visste jag inte. Kul men lite långt för min del. Hon kommer inte till gbg då?