21 november 2009

Men åh så himla bra....

Det här är det bästa jag har läst på länge inom ungdomsgenren.
Cilla Naumanns Augustprisnominerade Kulor i hjärtat innehåller åtta täta små berättelser om Tom som går i högstadiet. Rättfram och rakt på som en stor högersmäll får man följa små enkla vardagshändelser i hans liv, om små händelser som plötsligt verkar både skrämmande och främmande i en värld där vuxenlivet närmas. Det är syskonparet från hennes tidigare bok Värsta brorsan som här har blivit äldre, och det är om just den där brytningstiden som boken handlar om. Vuxenvärldens solkiga hemligheter skrämmer, äcklar och fascinerar, drömmen om kyssen är feberhet och illusionen om den perfekte kompispappan spricker som en enorm luftballong på en sekund. Små stilistiskt snygga snapshots i någon slags vardagsabsurdism.

2 kommentarer:

Fru E sa...

Försökte läsa Cilla Neumanns "dom" för några år sen men fastnade inte. Tyckte att den var rätt tråkig. Kanske dags för ett nytt försök alltså?

Jennie sa...

Jag läste "Dem oss skyldiga äro", vilken jag tyckte var bra men egentligen tror jag mer att jag tyckte om temat än själva boken. De som är inbitna fans nämner ju ofta hennes språk som storheten men jag kan nog inte döma utifrån en bok. det här är ju hennes första ungdomsbok, och den gillade jag som sagt mycket. Hennes vuxenromaner är säkert värda ett försök till.