26 november 2009

När prinsar fångar drakar


Eftersom jag huvudsakligen har sysslat med vuxenlitteratur i mitt arbete som bibliotekarie, har jag inte fått tillfälle att bekanta mig med Per Gustavssons Prinsess-böcker. Därför blev jag lite skeptisk när jag såg hans nya bok När prinsar fångar drakar. För det första är den blå på utsidan. Ja, ja det får väl gå. Men var inte Prinsess-böckerna rosa? Och så typiskt att det är en tuff prins som ska fånga drakar, och inte prinsessan som de andra böckerna handlar om. Nej, när det gäller drakfångning får man kalla in prinsen liksom. Men så började jag läsa och rätt vad det är så dyker prinsessan upp. I och för sig i rollen som bete för draken. En drake kan ju inte motstå en söt prinsessa. Men prinsessan är ju äventyrlig också. Och man kan ju faktiskt vara tuff och söt samtidigt.

Sen var jag tvungen att läsa några av Prinsess-böckerna också, och då fattade jag hela grejen. Prinsessan är ju helt underbar. Visst det är mycket rosa, guld och glamour. Men det är ju så man vill se en prinsessa. I alla fall ville jag det när jag var liten. En brun prinsessa är ju inte samma sak. Men hon är ju både rosa och fin OCH äventyrligt tuff. Hon väljer smycken, borstar håret OCH kopplar av med lite ishockey.

I När prinsar fångar drakar tar prinsen, iförd rosa tights och jacka!, hjälp av prinsessan i sin drakjakt. Per Gustavsson har gjort ännu en roligt bok med fin fina bilder. Många komiska höjdpunkter varvas med pojk-flick vänskap. Jag tror att boken passar utmärkt som högläsning, men även för nybörjarläsaren som precis har kommit igång med sin läsning.

3 kommentarer:

Moa sa...

Det finns ju en ny prinsess-bok också: När prinsessor vaknar om natten. Där prinsessan del för del monetrar ner typbilden av en prinsessa genom att ge bort krona, mantel, svärd... Per Gustavsson är smart! Visste du att idén till böckerna tillkom när hans dotter sa att prinsessor bara gifter sig och föder barn? Då ville han skapa en ny bild av en prinsessa som gjorde vad hon ville. jag kanske vågar mig på en årets bilderboks-genomgång här snart... Ska ha ett sådant bokprat på onsdag...

Elin sa...

Ja, jag har sett den boken också men inte läst. Den är alltid utlånad. Han är onekligen populär Gustavsson. Ja, jag har hört det där om hans dotter. Fint.
Jag ser fram emot en bilderboksgenomgång. En annan bok som jag vill läsa, och som alltid är utlånad är Siv sover vilse av Lindenbaum. Har du läst?
Lycka till på bokpratet!

Jennie sa...

När jag och en kollega lyssnade på honom förra året på bokmässan, verkade han dock lite trött på den bilden av sina böcker och var inte alls så där roligt genusmedveten som man kan tänka sig. Lite trist tycker jag att det är att det måste vara blått för att det är en prins. Men det är ju säkerligen bokförlagets förtjänst. Annars tycker jag också att hans böcker är kul.