20 juni 2010

Mer Meyer

Stephenie Meyers succé fortsätter, vilket inte minst märks på att bibliotek och bokhandlar landet över öppnade 06.01 den 6 juni då senaste boken Bree Tanners andra liv hade världspremiär. "... så att alla Twilight-fans får chansen att läsa den lika snabbt som alla andra Twilighters i världen!..." (Bokia på Frölunda Torg).

Tredje filmen Eclipse går upp på bio den 30 juni, snart kommer böckerna ut i serieformat, nya utgåvor har kommit med tillagda kapitel och varje dag kommer tonårsflickor och frågar var böckerna står, och till deras besvikelse får de svaret att de ständigt är utlånade. Som en aptitretare, eller som smart marknadsföring, inför filmpremiären gavs nyligen boken Bree Tanners andra liv ut.

Boken handlar om den nyfödda tonårsvampyrflickan Bree, som ingår som ofrivillig armévampyr skapad av den hämndlystna Victoria, satta att döda Bella. Bree dyker alltså upp i den tredje boken Ljudet av ditt hjärta (Eclipse) och har nu fått en egen bok, eller novell. Boken inleds med ett förord av Stephenie om hur historien om Bree vuxit fram från att vara en bifigur. Detta kortare format är hårdare och mörkare än de övriga böckerna, även om det finns kärleksinslag. Det är en bättre vampyrhistoria än de tidigare och den påminner mig lite om Amelia Atwater Rhodes vampyrnoveller, fast dock inte lika bra. Meyer fångar sin krets och boken har redan milslånga köer. Jag håller med andra läsare av boken att det hon lyckas riktigt bra med är att hon lyckas skriva om vampyrer på ett trovärdigt sätt. Att själva vampyrbiten inte blir sensationell i sig utan mer vardaglig. Men utöver det är det bara en Meyer bok till. Så det verkar som att vampyrerna stannar och att varulvarna inte tar över scenen. Det är väl helt enkelt inte lika lockande med blodtörstande päls och dregel som blodtrånande slät kall hud? Men omslaget? Är Dynasti-retro inne? Tycker det spanska är finare, men så har jag ju också vuxit upp på 80-talet.

För att hålla sig uppdaterad om Twilight eller läsa om varför boken kom till kolla Twilight Sweden.

6 kommentarer:

Moa sa...

Jag tänker "Days of our lives" när jag ser omslaget: "Like sand through the hourglass, so are the days of our lives"...

Jennie sa...

Jamen precis. Det är det där timglaset som inleder Days of our lives. Tycker ändå att hennes tidigare omslag funkar fint (äpplet, schacket). Men det här känns lite väl B. Twilight-fansen har börjat lägga ut bilder på hur Bree ser ut i filmen. Hela Meyer-prylen fortsätter att engagera. Min P3-kompis, ska läsa boken som en del i deras "hyparna jag har missat" och hon har förhört sig lite om Twilight-debatten som pågick. Kom på att jag läste den första boken rätt tidigt och undrade om jag var lite ute och svävade när jag tyckte den var väldigt anti-sex före äktenskap-präglad, men googlade ju sen och insåg att det var vad som tycktes på många sidor. Jag har ju inte som du läst de sista delarna, så jag ser fram emot filmen för att få veta vad som ska hända.

Anonym sa...

Jag har snart läst ut boken och håller med dig en hel del om formatet och vampyrerna. Däremot är jag faktiskt rätt förtjust i omslaget, den första association jag fick var just hennes korta liv, att tiden rinner ut för henne (men så jag heller aldrig lyckats se Days of our lives..)

Anonym sa...

I morgon bittti ska jag prata i TV4 om "Twilight".
Har ingen aning om vad jag kommer att säga ...

Det är ju hysteri här i Stockholm eftersom varulven (Taylor Lautner) och Bella (Kristen Sterwart) kommer till Hovet inför Sverigepremiären av Eclipse (Ljudet av ditt hjärta).

En lustig sak just nu är att på nätet vädras det en massa ilska över att filmen Eclipse ÄR tillåten från 11 år.
När New Moon visades var det precis tvärtom - då var väldigt många (inklusive en hel del bibliotekarier!) ilskna över att filmen, till att börja med,hade 15årsgräns.

En sak är säker: Alla vill skrika!

lena kjersen edman

Anonym sa...

I TV4s soffa fick jag diskutera "Twilight" med en verklig specialist.
Jennifer från
den största fans-siten i Sverige: "Twilight Sweden".(Kompisen Stephanie var också med i bakgrunden.)

Kloka och härliga och diskussionsglada tjejer!

lena k e

Jennie sa...

Vad roligt. Såg precis TV 4-klippet. Jag var själv med om NKOTB-eran, men då fanns ju inte de sociala medierna utvecklade som idag. Det roliga med Twilight är ju som ni säger, gränsöverskridande, att det är så många åldrar som gillar och delar fans-skapet. Idag kom en äldre herre in och ville låna Twilight-böckerna eftersom det varit en stor artikel i SvD (quiz, trailer och recensioner). Det blir ju väldigt snabbt hypat och jag tror också att det är just sagan som lockar. Men som någon sa nyligen (som missat hela hypen och precis läst första och andra boken): vad säger boken egentligen? att män är djur? Jag tycker som du Lena, att boken är bra att diskutera.

Eli: kul med omslaget. Jag tycker det är jätteroligt med omslag och ännu roliga när man har olika smaker så klart. Fin blogg du har.