29 juni 2010

Ansikten i fokus


Det slog mig när jag satte upp böcker i biblioteket sist. Är det inte ovanligt många ungdomsböcker som har haft ansikten på omslagsbilden den senaste tiden? Jag tänker då särskilt på ungdomsböcker för tjejer, och böcker som Känslan av att hoppa, Ett nytt liv på köpet, Kulor i hjärtat och Natthimmel. Ofta är det också lite fundersamma, eftertänksamma, kanske lite ledsna tjejer. Kom att tänka på att Jennie hade skrivit här om att flera av dessa böcker dessutom har blygsel som gemensamt tema. Kanske är det ett vanligt utseende på ungdomsböcker, men på den senaste tiden har det känts slående.

2 kommentarer:

Jennie sa...

Pratade precis om detta på jobbet. Har hört någonstans tidigare i år (kanske något BTJ-föredrag eller liknande) om denna trend. Och det är absolut så. Flertalet omslag på årets ungdomsböcker har ansikten som omslag. Susso, Krog, Rudberg, Becevic, Henriksson, Sones, etc. etc. Tror trenden kommer hålla i sig ett tag till framöver.

Elin sa...

Ja, men vad kul att man har lyckats med en iakttagelse! Jag har gått och tänkt på det ett bra tag, sen blev det till slut så tydligt.