15 juni 2010

Leni är ett sockerhjärta


Jag gillar verkligen Emma Adbåge. Hon är nästan läskigt begåvad och jag tycker mig känna igen hennes teckningar från någonstans. När jag är inne på hennes hemsida visar det sig att det hon som har gjort de flesta omslag till Mårten Melin, en annan favorits, böcker. Dessutom har hon en tvillingsyster, Lisen Adbåge som också är riktigt bra.
Emma Adbåges senaste bok heter Leni är ett sockerhjärta, och är verkligen helt bedårande. Ungefär som Leni. I alla fall tycker tanterna på cafét det, och de kallar henne för sockerhjärta. Det tycker inte Leni om. Hon är inget sockerhjärta, hon vill vara vuxen. Ok, säger pappa, då är du vuxen. Till en början tycker Leni att det är kul. Fast sen kommer hon på att vuxna äter stark ost och dricker kaffe. Kaffet häller hon ut i blomkrukan. Sen måste ju vuxna städa också, säger pappa. Ännu tråkigare, tycker Leni. Hon vill ju leka. Kanske det inte var så dumt att vara ett sockerhjärta ändå.
Bilderna i boken är verkligen helt fantastiska. Man kan också läsa den flera gånger för det är bilder där man kan upptäcker något nytt varje gång. Dessutom har de en lite härlig 50-tals känsla över sig. Snyggt!

Inga kommentarer: