25 december 2008

2008 toppen och botten

listor listor listor, här kommer toppböckerna 2008 utan särskild ordning, håll till godo!


Mig äger ingen - Åsa Linderborg
Läste två gånger, en gång själv och en i cirkel. En bok som verkligen förtjänade all uppmärksamhet, fantastisk på alla sätt. tyckte till och med bättre om den den andra gången!

Det femte barnet - Doris Lessing2008 var året då jag upptäckte Doris Lessing, mycket kan man säga om nobelpriset men för mig fungerar det perfekt för att hitta nytt i kategorin "vill läsa men hittar aldrig tiden". Hade tänkt läsa Ben, ute i världen direkt efter men blev aldrig av. Älskar ju böcker som går in i varandra, nästa år är planen att läsa Gregorius, Doktor Glas och den där nya som kommer som har Helga Gregorius som huvudperson.

Ingen i världen - Hisham Matar
en cirkelbok som jag föll som en fura för, handlar om nioårige Suleimans liv i Tripoli under diktaturen. Moa har skrivit här. Lite bortglömd bredvid Flyga drake och liknande vilket jag tycker är väldigt tråkigt.

Kicki och Lasse - Peter Kihlgård
Till skillnad från Elin föll jag helt för Kicki och Lasse, tyckte det var en fin, lättläst liten pärla som jag tänkt mycket på efteråt. Intressant hur en bok kan få så olika omdömen.

Låt den rätte komma in - John Ajvide Lindqvist
Kunde inte sova på kanske tre veckor men det var det verkligen värt. Jag vet att det uppmärksammas hela tiden hur fantastiskt bra Ajvide Lindqvist kombinerar skräck och socialrealism i den här boken men det är värt att sägas igen. John Ajvide Lindqvist for president!

Still - Hassan Loo Sattarvindi
Det här är ju åtminstone en bok som kom ut 2008. Jag och Moa har olika åsikter om den här boken och jag var inte helt övertygad när jag läste den heller men nu efteråt så har den stannat kvar, något med språket och raseriet som inte riktigt kunde släppas. En bok om förorten som inte alls slår hål på några fördomar men kanske spelar det ingen roll när det skrivs så bra som det görs här?

Ut ur skuggan - Jessica Kolterjahn
Jag citerar GöteborgsPosten: "För att en ung överklassflicka i mellankrigstidens Sverige förälskar sig i en kvinna och att hon sedan försöker komma över sin olycka genom att gifta sig med en man kanske inte låter som intrigen till en intelligent och ovanligt känslig skildring av en själs utvecklingshistoria. Men det är det alltså." Underbar och fantastisk och med lyckligt slut, överlag tycker jag att det är en mycket bra utveckling att flatromaner 2008 tillåts ha lyckliga slut. Speciellt som i det här fallet då boken skrivs i en tradition där slutet aldrig fick vara just lyckligt.

Skynda kom och se - Lotta Lundberg
Ännu en bokcirkelbok som fick hjärtat att slå lite extra, den innehöll ju allt, dvärgar, lesbianer, cirkus, nazism och kärlek. Moa har skrivit här

Hey Dolly - Amanda Svensson
Amanda Svensson satte många avsomnade tonårshjärtan i brand med den här explosionen av hormoner och hysteri, underbar och fantastisk. Hoppas på mer, snart.

Någon sorts extas - Johan Kinde
Ännu en tonårsskildring skriven kanske mer för vuxna än för just tonåringar, fin och hoppingivande debut.

Maken - Gun-Britt Sundström
En för mig bortglömd klassiker som dammades av och ett tag kunde man läsa om den överallt kändes det som. Jag gillade mycket att huvudpersonen var så osympatisk och ego och utan hjärta av guld. och jag gillade hur tjatig den var, att den bara malde på i bästa Lars Norén stuk. fler såna kvinnor som Martina!

Lonely Planet - Elise Karlsson
Uppföljaren till förra årets favorit Fly kan verka krånglig och hur jobbig som helst då språket är tänkt att vara någon form av big brother-svenska men ge inte upp, det är värt att stänga av gramatiken och bara vindla med i huvudpersonens Amandas soldränkta huvud.

kärlekens brutala språk
- Alicia Erian
Mycket novellsamlingar i år, passar så bra när man är lite för stressad för att på riktig sjunka in läsa. Alicia Erian var en ny bekantskap, det här är en samling noveller med flickor och kvinnor i huvudrollerna, de är liksom hela tiden för mycket och det är fint. det är inte typ Juno-smart utan mer pinsamt nollor och nördar stuk om ni förstår. underbart!

Det tysta huset - Orhan Pamuk
Hade nog inte läst ut om det inte var bokcirkelbok, vilket är det bästa med bokcirklar. för vilken bok! Återkommer till den då och då i tankarna och det är bra jobbat att som bok klå mitt otroligt dåliga minne. Moa har skrivit här

Inget annat sätt -blur, britpop och jag - Alex James
Blurs basist Alex James skriver om rockstjärnelivet som vilken numera ostbonde på den engelska lansbygden som helst skulle göra. Underhållande och sådär engelskt smart som jag älskar. Och så fick jag förfasa mig över rockstjärnelivet och det är en av mina favoritsysselsättningar. Knark! sex! våld! knark och sex och våld!

Simtag - Jessika Berglund
Jag är fortfarande nästan lika begeistrad som när jag läste Simtag i september. bör läsas om 2009.

Utanmyr - Sofia Nordin
En av årets största överraskningar, hade inga förväntningar alls och blev helt tagen och uppfylld av historien om kollektivet utanmyr.

Boktjuen - Markus Zusak
Boktjuven är en av de där böckerna som växer efteråt, visst jag gillade när jag läste men jag gillar nog mer nu när jag märker att jag återkommer till den hela tiden. Vill ha i bokhyllan och plocka fram någon vinter om några år. ett säkert kort helt enkelt.

Ingen hör hemma här mer än du av Miranda July har jag skrivit om här, min favoritnovellsamling under 2008, precis det där handlaget som jag gillar, när en novell känns helt självklar och klar utan att bli varken helcrazy eller förutsägbar.

ja, det var väl det, favoriterna under 2008.

och bottennappen då?

I Djursholm och i tensta kindpussar vi varandra - Pontus Herin
En salig blandning av etnoporr och felriktad välvilja. Ett sånt uppifrånperspektiv att man baxnar, inte en tanke på att det faktiskt redan bor människor i det Tensta du som du Pontus väljer att utforska? Jag hade hoppats att vi hade kommit förbi columbusperspektivet men tydligen inte. har skrivit mer utförligt här

Flyga drake - Khaled Hosseini
Läste ut i julas och pocketen ligger här bredvid och gör mig arg. Det här var absolut den största besvikelsen i år, jag hade halvhöga förväntingar innan jag började läsa och de stegrades efter första halvan som jag tyckte var helt makalös. En gripande, sorglig och driven berättelse om ett barndomssvek man aldrig riktigt kunnat släppa eller få förlåtelse för. gott så, fantastiskt så. men sen, vad hände där? varför blev det dålig spionthriller av alltihop? Från att skildra levande personer till att beskriva sociopatpedofiltalibaner! vad hände där? och faktiskt, måste varenda lilla knallpulverpistol man tydligt presenterats för avlossas? Måste de det. Blev så irriterad och arg över att han slösade bort en så bra början. och ja, lite för mycket etnoporr här också tycker jag. Det var nog det som det mesta föll på 2008, den där obehagliga fascinationen över den andre. Nej bättre lycka detta år så gott nytt postkolonialtteoriår önskar jag er alla!


3 kommentarer:

Anonym sa...

Ida -
du skriver så personligt och intresseskapande
(det vill nog säga att du använder både magen och hjärnan till din läsning och till kommentarerna om din läsning)
tycker och tackar

Lena Kjersén Edman

Sara Ödmark sa...

Åh, jag har ju Kicki och Lasse hemma men har inte kommit mig för att läsa den. Måste genast sätta igång.

Anonym sa...

lena: åh, tack!

saom: ja, gör det, ögonaböj!