Aktuellt/På G

22 mars 2017
Om bröderna Grimm
 
Andrea Räder, illustratör, författare och pedagog med cirka femtio böcker bakom sig, har de senaste fem åren ägnat otaliga timmar åt att forska om bröderna Grimm. Nu har hon gett ut den första biografin på svenska. I onsdags, 22 mars, var hon på vårt bibliotek på författarbesök. Det blev ett samtal om både deras liv och om sagorna och dess påverkan. Efter bibeln är deras sagosamling faktiskt en av världens mest kända och spridda böcker. Den har haft stor betydelse för barnbokens utveckling och ledde även till att folksagan blev erkänd som litteratur. Genom att samla in sagorna, som främst berättades av kvinnor, ville bröderna rädda skärvorna av ett kulturarv som höll på att utplånas under Napoleons erövringskrig som härjade. Sagorna är ofta grymma med avhuggna händer och kokade kroppar i brunsås. Efter hand har de bearbetats och gjorts om till sagor för små barnöron. Märkligt kan det ju tyckas att man vet så lite om dessa så välkända bröder.
För visste du till exempel att Bröderna Grimm lade grunden för ”Deutsches Wörterbuch”, en etymologisk, historisk ordbok, arbetade som bibliotekarier i 20 år, hade många starka kvinnor runt sig som de dedikerade sin sagosamling till och faktiskt levde tillsammans hela livet? Fler intressanta fakta om bröderna hittar du på Andreas hemsida.  
Under kvällen bjöd vi på grimmska schmalzmackor och gugelhupfs.16 februari 2017
Pojkarna

Pjäsen Pojkarna spelas just nu på teater Tamauer i Göteborg. Föreställningen bygger på Jessica Schiefauers Augustprisbelönade ungdomsroman Pojkarna. Boken har även filmatiserats av Alexandra- Therese Keining, den gick upp på bio i fjol och har sedan dess rönt stora framgångar.

Pojkarna är en pärla av magisk realism om de tre flickorna Kim, Momo och Bella som befinner sig i tonårens tidiga gränsland. I Bellas växthus finner de kraft mot omvärldens hårdhet och kränkande regelverk. Genom en mystisk växt förvandlas de till pojkar och de börjar utforska nya områden. Om identitet, könsroller, vänskap och kärlek.

Jessica Schiefauer, född i Kungälv och bosatt i Göteborg, har skrivit tre böcker: Om du var jag (2009), Pojkarna (2011), När hundarna kommer (2015).10 februari 2017
Mare Kandre

På Stadsbiblioteket Göteborg pågår utställningen Det började med Punken, mellan 28 januari - 28 februari. Utställningen innehåller både Mare Kandres musik, böcker, texter, seriebilder och målningar. I samband med utställningen hålls uppläsningar, samtal och filmvisningar.
Läs mer om utställningen här:

Mare Kandre (1962-2005) gav ut elva böcker mellan åren 1984-2002. Debuten I ett annat land skildrar hon en flickas barndom och den hemlighetsfulla värld, dit vuxna inte äger tillträde. Hon var inte bara författare utan även serietecknare, konstnär och musiker. 2016 gavs albumet Punkserier ut som innefattar tidiga alster och serien Punkaren, som hon tecknade som 17-årig konstskoleelev i London. Mare Kandre var med i banden Kramp, Ruhr och Global Infantilists, där hon sjöng, skrev låttexter. Hon var en viktig del på den tidiga 80-talspunkscenen i Göteborg. Lyssna på Spotify.


Bübins unge läste vi 2009 i vår bokcirkel. Här kan du läsa om vad Elin Boardy tyckte om boken där hon skriver om en Mare Kandre våg. Kanske är det dags igen för en våg!


 


Inga kommentarer: