Det här året har varit lite annorlunda för mig. Framför allt eftersom jag har varit mammaledig sedan april och inte alls läst på ett bibliotekariesätt. Jag har alltså läst väldigt lite barnböcker (förutom pekböckerna som börjar göra intåg i hemmet), ungdomsböcker och nya böcker. I stället har jag läst mycket ur min bokhylla, ganska många klassiker, dystopier och omläsningar av favoritböcker. Därför gör jag i år även en annorlunda "årets bästa"-lista. Länkar till inlägg jag tidigare skrivit om nedan nämnda böcker.
Årets omläsning: Över näktergalens golv av Lian Hearn. Filmiskt berättad, stora känslor, klaner, förbjuden kärlek, övernaturliga förmågor och Japan, Japan, Japan!
Årets klassiker: Väljer mellan Mot fyren som också var en omläsning där jag äntligen fick bekanta mig med fantastiska Virginia Woolf på allvar, och Fahrenheit 451 av Ray Bradbury som är skrämmande aktuell trots all tid som gått sedan den skrevs.
Årets besvikelse: Vänta, blinka av Gunnhild Øyehaug som hajpats i tidningarnas recensioner men överlag fått ljumma omdömen hos bokbloggare och bokcirklare i min närhet. Jag tyckte den var ytlig och alltför ironisk utan att verkligen gå på djupet med karaktärerna och deras känslor. Trist för det fanns verkligen roliga avsnitt och mycket potential.
Årets nya bekantskap: Alice Munro. Som inte upphör att fascinera. Hennes noveller kräver omläsning och eftertanke.
Årets tegelsten: The Golden Notebook av Doris Lessing. Den tog tid att läsa och den var en trogen följeslagare under en stor bit av hösten och den bara växer och växer efteråt.
Årets roman: Här tänker jag ny roman från 2010 och väljer Utrensning av Sofi Oksanen som jag tyckte var mästerlig. Kul också med tanke på att jag bara halvgillade Stalins kossor och att de element som jag gillade mest i den romanen har utvecklats och fått större plats i Utrensning.
Årets dystopi: The Year of the Flood av Margaret Atwood. Jag blev helt begeistrad i Atwoods senaste. Det är äventyr och teknik och hjältinnor och domedagen i en salig blandning.
Årets överraskning: Att jag läst så mycket på engelska i år. Och att det ger så mycket att läsa på originalspråk! Det finns en känsla och stämning tillhörande varje språk som inte går att översätta.
2 kommentarer:
The Golden Notebook började jag på för några år sedan, men läsningen stannade av. Den är en riktig tjocking, men väl värd att plocka upp igen? God fortsättning! /Therese
Tack detsamma Therese! Och beträffande The Golden Notebook tycker jag verkligen att den är värd att lägga lite energi på. Den passar även utmärkt att bokcirkla runt!
Skicka en kommentar