8 juni 2009

Annorlunda barnbok

Ibland för gallringslistorna med sig något gott, att något sparas och återupptäcks istället för att gallras ut till försäljning. Detta är alltså bibliotekssnack. Vi gallrar ju med jämna mellanrum ut böcker som inte lånats på länge (eller som är trasiga och fula) för att göra plats åt allt nytt vi köper in. Och förra veckan hittade jag då Pojken med silverhjälmen av Hanne Kvist som tydligen är den danska vinnarboken i Natur och Kulturs barnbokstävling 1999 (då kom i alla fall boken ut på danska). Jag bläddrade i boken och fastnade direkt för baksidestexten, och ja, den här gången var det ju väldigt hjälpsamt med just en sådan text. Särskilt som den verkligen direkt sätter en spännande och sagofylld ton och dessutom bara berättar det allra första i boken:
Jons lillasyster Liv hade vingar då hon föddes. Pyttesmå beniga vingar med tunn hud, hopvikta och rynkiga som vingarna på en fladdermus. Så plötsligt en dag är Liv försvunnen. Föräldrarna har sålt henne. Ett barn med vingar är bara till besvär, säger de. Det måste han förstå. Hon har det bättre där hon är nu. Men Jon tror inte att hon har det bättre nu, och han förstår inte alls att hon skulle vara till besvär. men han förstår att han är den enda som kan rädda henne. Han bestämmer sig för att hämta hem sin lillasyster.
Det här är en ovanlig barnbok, skriven med mycket svärta och mycket poesi. Vuxenvärlden skildras som oförstående, konstig och närmast farlig. Barnen är ensamma och utsatta. Men kärleken mellan syskonen Jon och Liv är levande och varm. Men det är ingen enkel berättelse, den kan tolkas på många sätt... Hur som helst är jag glad för detta fynd!

Inga kommentarer: