Ingrid Olsson har skrivit barnboken Långt ifrån cool (2008). Det är en bra skildring av utanförskap och mobbing. Linnéa och Vanessa brukade vara bästisar. Men efter trean förändras allt, Vanessas föräldrar skiljer sig och Vanessa blir plötsligt annorlunda; hon skaffar sig nya vänner, blir populärast i klassen och inte särskilt snäll. Linnéa blir ensam. På rasterna sitter hon uppflugen på en mur och tittar på tjejgänget som viskar. Den enda som pratar med henne är rastvakten. Hemma har det också blivit jobbigt. Femåriga lillasyster Iris kräver uppmärksamhet och mamma och pappa tar hennes parti när det blir bråk. Och så kommer det värsta av allt: Linnéa måste skaffa glasögon, något som Vanessa och de andra tjejerna genast använder mot henne.
Berättelsen om Linnéa är innehållsrik: man följer henne inifrån och får förståelse för hennes humörsvängningar, känslan av att inte vara förstådd och att bli orättvist behandlad. Att vara den enda som inte blir bjuden på festen, att vara den alla viskar om, att bli så arg så man måste förstöra något. Berättelsen slutar med att Linnéa får chansen att upptäcka en ny modig sida hos sig själv och man får hopp om att hennes liv kommer att bli lite bättre. Men slutet är ingen lösning på problemen. Det är en realistisk skildring av barndomens svårigheter som kanske inte försvinner direkt, men kanske blir de lättare att bära.
Mindre komplicerad är Thomas Hallings Finnes: Agnes, önskas: bästis (2008). Också här handlar det om en elvaårig tjej och det finns ett tjejgäng som fryser ut dem som inte passar in. Men Agnes har en bästis, Cilla. Problemen kommer när Cilla ska flytta. Det gör ont att förlora en vän och hur skaffar man en ny bästis? På grund av hundrelaterad avundsjuka i klassen har bråk uppstått mellan Agnes och tjejgänget. Det handlar om hur barn hanterar konflikter, vänskap och första kärleken.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar