15 oktober 2008

Mardrömmar

Mardrömsakademien, Dean Lorey (på svenska 2008)

Varje mardröm vi har är en liten portal till mardrömsriket. Genom den kan monster och varelser ta sig in i vår värld. Hur stora och farliga monster som framkallas beror på hur stark Gåvan är hos den som drömmer. Charlie Benjamins krafter är jättestora. Han släpper in enorma vidunder när han drömmer mardrömmar, något som gjort honom utstött och isolerad i sitt hus tillsammans med sina föräldrar. Alla tror att Charlie får något slags anfall om nätterna och förstör sin omgivning, men när Rex, Tabitha och Pinch från Mardrömsakademien kommer, så öppnar sig en ny värld full av monster och äventyr för Charlie och hans föräldrar. Charlie får börja på Mardrömsakademien där han ska tränas upp till att använda sina krafter för att bekämpa monstren från mardrömmarna. På Mardrömsakademien måste man konfronteras med sina innersta rädslor för att hitta kraften inom sig. För första gången får Charlie vänner och skräcken för att bli utstött minskar.

Jag gillar det här. Det är lättläst fantasy för barn och ungdomar som förstås påminner en del om Harry Potter. Men jag tycker ändå att det finns något eget i den här boken. Blandningen av referenser är rätt rolig: Här samsas både gremlins och gorgoner i Landet Nedan som består av olika nivåer (tänk Dantes helvete). Det handlar om vänskap och ensamhet, om att se skillnad mellan ondska och godhet, och om att hitta sin inre styrka.

Det absolut sämsta är perspektivskiftet mellan de olika karaktärerna som ofta förekommer i samma stycke. Konstigt och förvirrande, särskilt som det faktiskt är Charlie man följer i första hand.

Uppföljaren kommer nästa år.

Inga kommentarer: