14 maj 2009

Författarbesök: Hanna Wallsten


Författarbesöket med Hanna Wallsten är avklarat och gick bra. Jag ställde lite frågor och hon berättade om sin senaste bok, I hennes våld. Intressantast var att få reda på vilket motstånd det fanns mot boken i många bokhandlar: kvinnovåld mellan kvinnor är inte ett populärt tema. Men undanskymt i litteraturen enligt Hanna. Och därför viktigt att lyfta fram.
På frågan varför hon använder så mycket våld och dramatiska händelser i sina böcker (mord, självmord, misshandel, våldsamt sex, hot och knivar) svarade hon att hon inte vill att läsaren ska ha tråkigt. Hon är själv typen som gillar fart och action i berättelser och väjer därför inte för att skriva om sådant.

Jag undrade också om vilken roll religionen spelar för henne själv och för hennes karaktärer. I böckerna finns religionen närvarande i bakgrunden och står för lugn och trygghet, tycker jag. Hanna berättade att hon själv är troende och att det är naturligt för henne att det finns med i livet. Därför vill hon inte problematisera religionen utan bara ha med den som en naturlig del i karaktärernas liv. På samma sätt skriver hon om homosexualiteten som norm i stället för något avvikande. Det som berättas i böckerna är allmängiltiga problem som drabbar oss alla oavsett sexuell läggning eller religiös tillhörighet. Hon menar också att det redan finns många bra romaner om "att komma ut" och att hon i stället vill skriva berättelser där karaktärerna kommit förbi detta.
Nu vill jag verkligen hugga in på den senaste romanen som verkar otäck och stark, hon läste ur den och texten fångade mig direkt. Tror det är en viktig och bra bok!

Inga kommentarer: