19 mars 2009

Garmanns gate

Andra boken om Herman har ännu inte kommit på svenska, men väl på norska: Garmanns gate av Stian Hole. På svenska ska den heta Herman och eldsvådan. För det är en eldsvåda som är den dramatiska höjdpunkten i berättelsen. Den här gången får man lära känna huvudpersonens hemmamiljö. På gatan finns den en tuff kille som cyklar utan att hålla i styret och spärrar vägen i porten. Och han får Garmann att testa hur länge han kan hålla i en brinnande tändsticka. Leken orsakar en eldsvåda som ställer Garmann inför ett moraliskt dilemma. Ska han berätta för den frimärkssamlande gubben, vars gräsplätt han brände ner eller ska han smita ifrån ansvaret. Han väljer att stanna kvar och hjälpa till att släcka branden och får i gubben en ny vän.

Det är mer handlingsbaserad spänning i den andra boken om Garmann/Herman men mindre underfundig humor. Bilderna är lika fantastiska som i första boken och Stian Hole är helt klart en ny bilderboksfavorit!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker också som du (och alla kritiker)att Stian Hole är en fantastisk konstnär och att hans böcker är imponerande.
Men - jag läser dem ändå INTE för högt förskolebarn eller på 6-års. Varken för de barn som jag känner eller för de barn som jag träffar när jag i jobbet boksamtalar med 5 åringar på dagis och 6-åringar i förberedelsklasser.
Det är inte alls så att jag tycker att jag är duktig som inte förmår detta, verkligen inte.
Jag söker alltså inte förståelse av dig och andra kollegor - jag vill bara veta hur barnen reagerar när de tillsammans med er möter de här starka bilderböckerna.

Berätta erfarenheter för den fega Lena K E (som får en kolsvart klump i magen av Stian Holes berättelser och därför fungerar uselt som en stödjande vuxen läsvän.)

Anonym sa...

P S Boken finns på svenska. Jag har den.
Lena

Moa sa...

Jag skriver helt utifrån min egen vuxna smak vad gäller Stian Holes böcker. Har alltså inga erfarenheter från barns läsning. Ska undersöka saken...

Anonym sa...

Hej hej!
Jag har länkat till eran blogg i mitt inlägg om Paul Auster! Tack, det var ni som fick mig att läsa honom!
Mvh Mia