5 mars 2009

Flickor får busaBoktips! I två nya böcker för små barn får flickor lov att vara busiga och bråkiga. I bilderboken Snäll av Gro Dahle är lilla flickan Lussi så snäll och tyst och duktig att hon till slut försvinner. Hon syns helt enkelt inte längre och måste skrika sig ut ur sin osynlighet. Fantastiska bilder av Svein Nyhus som gör att man riktigt känner vrålet i halsen.

Sonya Hartnett har skrivit en rolig och befriande bok om Hanna och hennes händer, Arja och Råttiz, som bara hittar på bus. De lever ett eget liv och nyps, rivs, knycklar och förstör när de är på humör. Men en dag händer en massa saker som Arja och Råttiz får skulden för fast de för en gångs skull är oskyldiga. Det visar sig att det är lillebrors händer som vaknat till liv och utvecklat egna karaktärer. Så himla skönt är frånvaron av vuxna som bannar det busiga barnet. I stället får fantasin finnas och utvecklas i fred.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Så kul att du också tycker om Sonya Hartnetts lilla undefundiga och kloka bok - jag tycker att den fått alltför litet uppmärksamhet.
Det är så tacksamt och görskoj att "bokprata" ("bokleka") om/med hand-boken med barn mellan 5 och 8 år.
Lena Kjersén Edman

Moa sa...

Men då får vi allt tipsa och puffa för den lite mer! Så att den hittas... Jag tänker mig att den är bra för en sagostund för 5 år ungefär.

Anonym sa...

Absolut, men jag har också med allmän fröjd använt den tillsammans med barn i förberedelseklass, första och andra klass.
Det blir ett härligt viftande med olydiga händer!
LKE