1 september 2009

Ny deckarungdomsserieIbland tänker jag att ungdomslitteraturförfattare spaltar ner alla tänkbara ingredienser och sen petar in dem i karaktärerna: svikande supande föräldrar, kroppskomplex, sexuell frigörelse, olycklig kärlek, internetfaror, bli vuxen-temat, vänskap och lojalitetsdilemmor och hitta-sig-själv-temat osv. Lite så tänker jag efter att ha avslutat Ett hål i själen och Den farliga kyssen i Kjetil Johnsens deckarserie för ungdomar. Handlingen kretsar kring fyra tjejer, fyra schablonbilder: Trine är sporttjejen, Vilde är den tuffe, Benedicte den bekräftelsebehovsprövande och Nora är plugghästen, trygg men med dåligt självförtroende. Boken börjar med ett flytande lik i en sjö, och redan på baksidestexten får man veta att det är en av de fyra klasskamraterna som är det plastinpackade liket. Sedan vrids tiden tillbaka tre veckor, och där av namnet antar jag, eller att det bara blir tre vänner kvar. På norska heter serien Tre vänner, på svenska bara TRE. I första boken börjar en ny lärarinna i deras klass, Synnöve, som flörtar med pojkarna och trycker ner flickorna. De fyra vännerna bestämmer sig för att sätta henne på plats och moonar utanför hennes fönster. Denna händelse leder fram till en mängd händelser som i sin tur leder fram till det brutala mordet. Och de tjugoen dagar som är kvar tills en av dem ska dö börjar räknas ner.

Tydligen ska det bli tio delar. Det känns verkligen som en uppstyckad längre bok och jag suckar lite över mängden och förstår inte hur spänningen ska kunna hållas vid liv.
Andra boken tar vid där den första slutar, och kunde lika gärna ha varit ett senare kapitel i första boken. I den andra boken handlar det till störst del om Vildes och Trines trevande förälskelse och blandade känslor inför denna med skuld, skam och oro. Den handlar också om Noras förälskelse i den nya killen i skolan. Det blir stora problem, eftersom Nora som i sin besvikelse att han inte vill ha henne anklagar honom för våldtäkt, och Nora hamnar i lojalitetskonflikt. Det är mycket men det funkar ändå på något vis med sin spänningsfaktor, intriger och karaktärsutveckling, fast trots det så ställer jag mig ändå lite tveksam till denna nya serie.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Jag läser nu också 2009 års höst-ungdomsböcker och kvaliteten är verkligen skiftande. (Därför har jag lika svårt att förstå dem som säger att de TYCKER OM att läsa ungdomsböcker som de som hävdar att de INTE TYCKER OM att göra det.)
Någon av er på denna blogg skriver så klokt om "Fallen flicka" av Christina Nordin. Jag håller helt med.
Viktig bok!

Några nyu-tgivna u-nderbara u-böcker som jag absolut kommer att recensera (i Västerbottens-Kuriren) och boktipsa om på annat sätt är.

Ally Kennen Dårhus (Natur&Kultur)
Sofia Nordin Natthimmel (R&S)
Mats Wahl Hood (Opal)
Hans Carstensen Stand-Up Psycho (BonnierCarlsen)
Bo R Holmberg Hon heter Betarice (R&S)
Jag är nog också mer förtjust än de flesta u-bibliotekarier (eller har jag tagit miste om detta?)i Horowitz senaste bok som jag recenserar i BTJs sambindningshäfte.

Jag kommer att lägga mig i Textappeals diskussion när ni skriver om någon u-bok som jag känner till. Den här deckarungdomsserien har jag inte läst - och slipper nu kanske göra det ....
lena kjersén edman

Anonym sa...

Det var bestämt på någon annan bokblogg (vilken?) som jag läste en kommentar om författaren Christina Nordin.
Bloggaren menar - vilket jag instämmer i - att Nordins styrka inte ligger i det litterära - journalisten/författaren skriver väl, men är ingen språkkonstnär - utan i det att hon har en stor kunskap om de allvarliga ämnen som hon behandlar. Och att hon i "Fallen flicka" skriver om något fruktansvärt sorgligt och fruktansvärt viktigt.
L

Anonym sa...

O, den kanske allra bästa (Augustpris????)
ungdomsboken glömde jag i min upräkning . Hoppas att ni tar upp den till diskussion på Textappeal:
AASE BERG: Människoätande människor i Märsta (Natur & Kultur)

Aidan Chambers-klass - om ni frågar mig!
L

Jennie sa...

Hej
Roligt att höra ifrån dig. Och roligt att du vill lägga dig, gör gärna det. Alla de böcker du nämner är inköpta till bibblan och väntar på att bli lästa. Hon heter Beatrice har jag läst och bloggat om. Den tyckte jag om, men så tycker jag också väldigt mycket om serieromansformen.
Håller med om att Nordins (som på textappeal ligger under Wahlden, det kanske ska ändras?), språk inte är det bästa men att ja, hennes böcker är väldigt viktiga, och jag är ju svag för de slags böckerna också, som har något viktigt att säga. Ser fram emot att läsa Fallen flicka.

Människoätande människor i Märsta väntar jag också på att få läsa.

Andra böcker jag har i min hög att se fram emot är:
Offensiv röda nunnan - Zak
Djävulens märke - Nordin
Känslan av att hoppa- Olsson
Och jättemånga fler. Jag tycker det kommer så många bra ungdomsböcker, vilket ju gör det till ett roligt jobb att arbeta med.