7 februari 2009

En yxkämpe och en karateklubb

Det här känns som en lightversion av Sagan om ringen. Dvärgar, drakar, monster från jordens inre och talande träd. Men utan ring. Niklas Krogs fantasyberättelse Tanarog yxkämpen handlar om dvärgen Tanarog som bor med alla andra dvärgar inne i ett berg. Under deras boningar döljer sig Besten, ett uråldrigt monster som då och då försöker ta sig upp. Alla dvärgar turas om att sitta vakt vid hålet till underjorden och det ses som en stor ära att få göra det. Men Tanarog längtar bara till världen utanför, till gräset, fälten, solen och skogarna. Till slut kan han inte längre hålla sig och smiter ut. Han blir vän med draken Is och den talande eken Bladhus och upptäcker en helt ny värld. Till slut får han också visa prov på sitt mod och bevisar för alla att man inte måste följa den traditionella väg som stakats ut för var och en, utan det viktigaste är att följa sitt hjärta.
Det här är klassisk fantasy som passar för nybörjarläsaren och det tycker jag är roligt! Man kastas in i den nya världen utan förklaringar och långa beskrivningar Det är mysigt och spännande och fint och bra.

Dawn Barnes är författare till Karateklubben. Maktens sju hjul. Bernard Chang har illustrerat. Det är en grafisk roman, med serieteckningar. Jag associerar till Power Rangers (om någon mer än jag minns denna tv-serie) där alla hade varsitt djur som kraftkälla, precis som i den här boken, och till en del tv-spel som också bygger på japanska traditionella berättelser om livets träd och mörkrets herre, osv. Den här boken handlar om fyra utvalda barn som tränar karate och får bli medlemmar i Karateklubben Svarta Bältet. De får ett svårt uppdrag där det gäller att återställa Maktens sju hjul som stulits och gömts av den onda Mäster Mundi. När de väl lärt sig att samarbeta och att tro på sig själva, så överlistar de lätt fienden.
Det är verkligen mycket karate i den här boken och jag gissar att man måste vara intresserad av kampsport för att riktigt kunna uppskatta den. Den avslutas till och med med en liten karateskola. Men för dem som gillar manga tror jag att det här kan vara en rolig bok, den är fartfylld och spännande med serieformens tempo.

Inga kommentarer: