13 februari 2009

Skuggrädsla

Skuggrädsla av Annica Wennström (2008) är barnboksklassad men lämplig för unga tonåringar också, tycker jag. Det handlar om Nils som brottas med sin dubbla identitet. Hans föräldrar är samer och somrarna tilllbringar han hos sina samiska släktingar som kallar honom vid hans samiska namn Nejla. Men i Stockholm använder han sitt svenska namn Nils, och berättar inte för någon om sitt ursprung. Det här sommarlovet har Nejla extra mycket att fundera över, för hans mamma har plötsligt bestämt att de ska flytta tillbaka tillhennes hemby för gott. Av en slump befinner sig en av Nejlas skolkamrater på semester vid just samma by och trots att de aldrig umgåtts i stan så blir de vänner. Inte minst för att de delar det mystiska äventyr som plötsligt drar dem med sig. En man uppenbaras som från intet och ger Nejla ett gammalt smycke. Det har något att göra med Nejlas mormor, men det verkar även ha något att göra med hans pappa som dog när Nejla var liten.

Det blir en berättelse om dubbla kulturer, om övergreppen och rasismen mot samerna och om historia och sanning. Glömda minnen kommer upp till ytan och människor från förr kräver upprättelse. Spännande med en barnbok om just denna skamfyllda del av Sveriges historia. En påminnelse om något vi ännu idag glömmer bort när vi pratar om vår gemensamma kultur. Sedan är det också en välskriven och mycket spännande bok som bygger upp en ljuvligt mystisk stämning bland skogar och fjäll och bäckar där nu och då existerar sida vid sida.

3 kommentarer:

Lars-Nila Lasko sa...

Hur många stjärnor eller getingar vill du ge Skuggrädsla i beyg?

Lars-Nila Lasko
www.samiworld.has.it

Moa sa...

Oj, det är så svårt att sätta betyg. Men jag kan nog tänka mig fyra av fem, p.g.a. spänning, känsla och allvar. Gillar barn- och ungdomsböcker som tar barn på allvar och inte väjer för svåra och tunga ämnen.

Lars-Nila Lasko sa...

Det låter som en köpvärd bok!

Ha en fortsatt trevlig helg,

Lars-Nila Lasko
www.samiworld.has.it