8 juli 2011

Ungdomsböcker och oskuld


I flertalet av de ungdomsböcker jag läst på sistone har huvudpersonerna blivit av med oskulden. Oavsett om det är en medveten jakt (liksom i Amandas bok, eller ett tillfälle som dyker upp (Språkresan, Lilla Darling) så är det ett slags avgörande steg i identitetssökningen och närmandet till vuxenlivet. Klassiskt ungdomstema helt enkelt.

Amandas bok av Katerina Janouch


Hade några tonårsflickor på biblioteket häromdagen som ville ha böcker som liknande Eva Sussos serie Hemligheter och pinsamheter (där man får följa tre vänner i varsin bok). Den enda jag kom på för tillfället var Katerina Janouchs nya serie Amandas bok, där man också kommer få följa tre personer i varsin bok, men den ville de inte ha. Mentalt hade de nog inte kommit till det där stadiet som inbegriper sextankar utan var mer ute efter chick litt mys i lightvariant. I Janouchs triologi, varav den första utkommit där man får följa 15-åriga Amanda, innefattar nämligen även sexualupplysning, då böckerna tar upp tre tjejers sexdebut. Det är skolarbete om oskulder, googling om sex, bibliotekslån med Erica Jong, Suzanne Brögger och Kerstin Thorvall, skolvardag med komplexet hora och madonna, utseendefixering och skolstatus, en kondomlektion och så oskuldsförlorandet. Litterärt är det rätt platt men för att blanda pedagogisk tjejkunskap och lite girlpower med en berättelse i lättsam form så fungerar det fint.

Språkresan av Mats Berggren

Varje år beger sig tiotusentals svenska ungdomar iväg på språkresor. Så gör även Max i Mats Berggrens senaste bok, en av få (enda?) böcker som handlar om detta, som blir ivägskickad av sin mamma till Whalebone Bay på den engelska sydkusten. Hon har tröttnat på att han bara sitter och spelar WoW men är nog inte beredd på vad som kan hända på enbart tre veckor. Max börjar hänga med två killar som leder till alkoholtestning, snatteri, förälskelse, sexdebut, svartsjukedrama och våld. Flertalet av Berggrens böcker, en gedigen produktion av ungdomsböcker, handlar om identitetssökande och om hur nya situationer kan förändra en. Här är egentligen själva oskuldsbiten liten men utgör tillsammans med de andra bitarna en slags mandomsprövning och avslutande av naivitet och oskuldsfullhet. När Max väl kommer hem igen är det med omtumlande känslor och han har svårt att återgå till det som fanns innan. Det handlar om val och konsekvenser och hur de påverkar livet. Ett plus för att Mats lyckas väva in engelskan på ett icke konstlat sätt i texten och inte faller för självklara översättningar.
Här finns en intervju med Mats Berggren.

Lilla Darling av Johanna Nilsson

Huvudpersonen Jerry, eller Jeremia som han är döpt till av sina kristet utövandes föräldrar, målar sina ögon med svart kajal. Föräldrarna förstår honom inte, skolkamraterna tror han är homosexuell, han själv ser det som sorgekanter som måste visas upp. Identitetsskap, föräldraskap och vänskap. Och så förälskelse. Lilla Darling är Jerrys smeknamn på Diana som han till slut vågar ta kontakt med. Johanna Nilsson lyckas med att skala av de figurerande personernas yta, oavsett om det är mammans växande känslor, gängledarnas fasader eller tonårsfestande skal. Det är fint. Enkelt men samtidigt rymmande. Här är båda oskulder det känns ärligt och mycket realistiskt. Johanna lyckas också fånga tonårstiden mellan skolväggarna, hierarkierna, horrykten, osynliga murar och tydliga skiljelinjer mellan bostadsområdena.

Inga kommentarer: