17 juli 2011

Humor och allvar - 2 ungdomsböckerJag skrattar högt åt Min pappa är snäll och min mamma är utlänning av Emmy Abrahamson. Den känns så där lite härligt befriande. 15-åriga Alicja bor med sin familj på Österlen, pappan är frånvarande större delen av boken genom resor men mamman syns och hörs desto mer. Mamma är polska och Alicja har inte mycket övers för skrapade ostkanter till sopporna, lökhemkurerna, de raka frågorna till kompisarna och framför allt inte till mammans inbjudna gäster som stannar aningen längre än tänkt. Hon har sett fram emot en lugn och stillsam sommar men istället blir det en påtvingad tur till en mässa med påven, polska snickare i köket och trasiga elledningar, polisförhör, trasslig kärlek och sviken vänskap. Allt inpackat i en varm humoristisk ton. Det känns uppfriskande att få skratta högt till en ungdomsbok (som dock ändå behandlar kärlek, vänskap, familj, kulturkrock och identitet) och jag tänker att de är sällsynta.

Liksom i ovanstående är tonen även varm i Jenny Valentines bok Hitta Violet Park, inte lika uttalad humoristisk men med samma uppskruvade på snudd till bisarra stämning (jag får lite samma känsla som i Ally Kennens böcker). 16-åriga Lucas träffar på en urna, som blivit kvarglömd för flera år sedan på ett taxikontor, och kan inte släppa tanken på den. Med hjälp av sin farmor tar han hem den till henne. Genom att luska fram vem Violet Park egentligen var blir det också ett sökande och finnande på frågor om hans sedan sex år tillbaka försvunna pappa och om sig själv. Det är klurigt och välskrivet. Trådarna nystas upp alltmer genom texten och handlingen blir också ett ifrågasättande av familjerelationer och av en sanning som inte alltid är svart eller vit. Det är en sinnrik välkomponerad deckareroman. Hitta Violet Park är Jenny Valentines debutroman, som utkom 2007 i Storbritannien och fick bland annat det prestigefyllda Guardian Children´s Fiction Prize. Broken soup, utgiven 2008 har ännu inte översatts till svenska.

1 kommentar:

Emma sa...

Jag läste just Min pappa är snäll och min mamma är utlänning (känner på mig att det kommer att bli en sådan titel som jag aldrig kommer ihåg vilken ordning orden ska vara i) och gillade den.

Det är inte ofta man får skratta högt till en ungdomsbok faktiskt, tror att den här kan locka läsare eftersom den dessutom var snabbläst.