20 december 2009

Mytserien

Jag tänker hänga på Bokmanias läsutmaning som handlar om den så kallade Mytserien. Jag har själv tänkt läsa de här böckerna men inte riktigt kommit mig för, så därför är det en jättekul idé att göra det gemensamt över bloggarna! Så här skriver Bokmania om projektet:
Mytserien - The Myth Series - är ett ambitiöst bokprojekt som omfattar bokförlag i 35 olika länder. Det startade för fyra år sedan, i oktober 2005, och pågår fortfarande.

Mytserien går ut på att utvalda författare från hela världen har möjlighet att välja en myt som de känner för att återberätta i en högst personlig tappning. Traditionellt definieras en myt som en ursprungligen muntligt traderad berättelse. De äldsta myterna är skapelsemyter och finns hos alla folkslag; sedan finns det myter som förklarar olika naturfenomen (s.k. etiologiska myter) och myter där gudar och djur får mänskliga egenskaper (s.k. antropomorfa myter).

I Sverige är det Albert Bonniers Förlag som ger ut Mytserien och hittills publicerades berättelser av Margaret Atwood (Penelopiaden), Jeanette Winterson (Tyngd), David Grossman (Lejonhonung), Alexander McCall Smith (Drömguden), Klas Östergren (Orkanpartyt), Su Tong (Binu och den stora muren), Ali Smith (Flicka möter pojke) och Dubravka Ugresic (Baba Jaga la ett ägg). Nästa bok utkommer i januari, är skriven av Milton Hatoum och heter Den förtrollade staden.
Utmaningen sträcker sig från december till februari och man ska läsa minst en bok i serien och blogga om den. Förhoppningsvis täcker vi som vill läsa de här böckerna tillsammans in så många som möjligt och läser inte bara samma böcker. Jag har tidigare läst Orkanpartyt som är en av mina favoritböcker och Penelopiaden. Nu har jag plockat med mig Flicka möter pojke och Tyngd hem från biblioteket och hoppas hinna läsa dem så snart som möjligt.

4 kommentarer:

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Vad kul att du vill vara med. Ska du blogga i efterhand om de två böckerna som du läste tidigare?

Jag har kommit mer än halvvägs i "Orkanpartyt" och gillar den jättemycket.

Moa sa...

Ja visst är den bra!? Ja, jag kanske bloggar i efterhand eller så försöker jag läsa om dem. Hade ju främst tänkt läsa lite nytt... :)

Maria sa...

Tyngd och Girl Meets Boy är underbara. :)

Moa sa...

Åh, vad härligt Maria, då har jag något att se fram emot!!