28 december 2009

2009 års bästa skönlitteratur...

... (för vuxna).

En av årets bästa läsupplevelser kom sent: Glitterscenen av Monika Fagerholm. Den skimrande fantastiska fortsättningen på Den amerikanska flickan som också mycket väl går att läsa fristående. Stora förväntningar efter lång väntan är ofta ett garanterat recept på avslagen besvikelse, men inte med Monika Fagerholm. Bästa svenska nu levande författaren!

Men den största lässkatten i år stavas Swede av Pauline Wolff. En vilda västern-berättelse i nybyggarmiljö, skriven på svenska, i bästa Odysséen-anda. Tre hämndlystna systrar drar fram likt dödsänglar på jakt efter hjälten/antihjälten Swede. Filmiskt berättat, en blandning av skräck och myt och samtida svensk prosa.

Babian av danska Naja Marie Aidt är en novellsamling där människor finner sig fångade mitt i sina vardagsliv. Mitt i strömfåran stöter man plötsligt på en liten sten som påminner en om vem man egentligen är och förändrar allt. Författaren fångar skickligt ögonblicken av tvivel som infinner sig mitt under en solig sommardag, mitt i idyllen, och som hotar att avslöja livets lögn, den lögn de flesta kanske lever i eftersom alternativet vore för svårt...

Också hett efterlängtad var Sorgesång av Siri Hustvedt och likaså Man utan minne av Nicole Krauss. Två av årets pärlor som båda handlade om saknad, minne och försoning.

2 kommentarer:

Den luttrade bibliotekarien sa...

Tyckte inte att Swede var någon höjdare, orkade inte ens läsa ut den. Man utan minne var betydligt bättre.

Moa sa...

Nej, jag har nog inte hört någon annan som gillat Swede faktiskt. Men för mig var det en höjdare! :-)