10 april 2009

Tematrio - Påskekrim

Hade egentligen tänkt hoppa över den här veckans tematrio: jag läser ju aldrig deckare! Inte av något principskäl, utan helt enkelt för att det inte intresserar mig. Men så kom jag på att det skrivs en hel del kul böcker för barn inom deckargenren, så jag passar på att flagga lite för dem. Utan inbördes ordning, några författarskap som skriver barn/ungdomsdeckare och som råkar vara mina favoriter:

1. Petter Lidbeck. Oerhört duktig författare med ett brett författarskap. Hans böcker utmanar läsaren och utvidgar barnboksgenren. Vad får man skriva i en bok för barn? Böckerna om "Tre tjejer" är jättebra och riktigt läskiga. Riktiga brott, riktiga konflikter och känslor. Men allra läskigast tycker jag hans bok Flickan utan minne är, som lika gärna kunde hamna i deckargenren. Vad har hänt den lilla flickan som vaknar upp på en parkbänk utan minne? Och är kvinnan som tar sig an henne verkligen hennes mamma?

2. Kerstin Lundberg Hahn är igång med en ny deckarserie för barn. Första delen heter Bakom masken. Jag gillar nog den här boken främst för att författaren lägger fokus på att det finns många olika barn från olika kulturer och hemförhållanden i Sverige idag, och vilka problem och konflikter detta leder till, kanske framför allt för barnen själva, som ska försöka smälta in och anpassa sig i en miljö med så oerhört många olika regler och traditioner. I Bakom masken blir det hemlighetsmakeri som många barn tvingas till, tydligt. Man försöker dölja sina hemförhållanden, sina föräldrars situation och samtidigt försöker man hitta sin egen plats i ett myller av olika identiteter. Andra delen i serien ska läsas så fort jag får den i min hand!

3. Magnus Nordin (som har tillbringat sin barndoms somrar i socknen Hall på norra Gotland precis som jag!) har skrivit många ungdomsdeckare. Jag har några kvar att läsa och ser fram emot det. Nordin skriver med en hög skrämsel-nivå. det kryper under skinnet, man vänder sig om för att kolla att dörren är låst, man sträckläser.

1 kommentar:

Lyrans Noblesser sa...

Jättebra med lite ungdomstips Moa! Glad Påsk!