13 april 2009

2009: bäst hittills
tveeggad rubrik men den stämmer ju, 2009 har börjat fint och jag tänkte här lista mina favoriter så här långt.


Ok amen av Nina Solomon
En halvt inifrån berättelse från chassidernas new york. njutbart språk och intresssant ämne. Har tänkt mycket på boken efteråt.


Hungerspelen av Suzanne Collins
Jag har inte läst jättemycket ungdomsböcker sen jag själv var tonåring så jag vet inte hur bra den här är i jämförelse med andra men om den är sämre eller lika bra så tänker jag läsa varannan tonårsbok för det här var så bra. Spännande, välskrivet och bra karaktärer. Så bra med en äventyrsbok med tuff hjältinna som inte slår över och blir helt osannolik.


Ännu en jävla natt i Suck City - Nick Flynn
Självbiografisk roman om Nicks pappa Jonathan, en dagdrömmare, alkoholist och hopplös pappa. De möts som vuxna då Nick jobbar på det hem för hemlösa Jonathan går till.


Allt som återstår - Elin Boardy
Min favoritgenre fattigt och svårt parat med ett helt fantastiskt språk som till och med får mig att stanna upp och bara njuta av vackra formuleringar. Och gå och se Elin prata om ni kommer åt, en av de författare som gör det riktigt bra.


Det finns annan frukt än apelsiner - Jeanette Winterson
Roman som leker med självbiografin som handlar om Jeanette som växer upp i ett superkristligt hem och tyvärr råkar hamna i säng med flickor. och såklart så mycket mycket mer än det. Min absoluta favoritbok av Winterson, helt makalös.


Towelhead - Alicia Erian
Om att växa upp mellan sina föräldrar, med bultande kropp och i vuxnas våld. Utspelar sig i USA på 90-talet och trots att jag försökte skriva ett långt inlägg om den här boken när jag läste den så lyckades jag inte. Den är svår att sätta fingret på men helt fantastisk. Läs även novellsamlingen Kärlekens brutala språk som också är fantastisk.


Min far hade en dröm - Barack Obama
Vilken skribent! vilken president! (det där var till dig Moa som tydligen gillar när jag blir alldeles till mig över den här boken.)


och så några bottennapp:


Jag var självlockig, moderslös, gripande och ett under av förljugenhet av Annette Kullenberg
Kullenbergs biografi över Marianne Höök hamnar här mycket för att jag hade så höga förväntningar och kände mig mest arg och besviken under läsningen. Här har jag skrivit utförligare


Kanske den enda boken vi i bokcirkeln varit helt eniga om. Jag läste två gånger, minns fortfarande enbart avsnittet med myrorna. Helt förvirrad över hur träigt och tråkigt det var att läsa den här boken.


Det har varit en bra läsperiod, läst mycket bra och mycket helt okej. och bara två riktigt dåliga. Har blivit bättre på att lägga ner böcker, precis som jag har lovat mig själv. Senast igår la jag ner en bok för att jag inte orkade med det dåliga språket. poäng till mig!
2 kommentarer:

Maria sa...

Åh, Alicia Erian är så bra. <3

Moa sa...

Åh, Ida! Vilken skribent! Vilken bibliotekarie! Vilken tjej!